Poliţia a reţinut un suspect după atacul armat în masă de la parada de 4 iulie dintr-o suburbie a oraşului Chicago

Robert "Bobby" E. Crimo III, principalul suspect în atacul armat de la parada din 4 iulie, din suburbia oraşului Chicago
Robert "Bobby" E. Crimo III, principalul suspect în atacul armat de la parada din 4 iulie, din suburbia oraşului Chicago (Youtube - captură ecran)

Autorităţile locale au anunţat că au reţinut o persoană suspectă în cazul împuşcăturilor în masă de la o paradă de 4 iulie, care a ucis cel puţin şase persoane şi a rănit zeci de persoane, transmite CNBC.

Oficialii au declarat că Robert "Bobby" E. Crimo III a fost reţinut "fără incidente", după ce a fost văzut într-un vehicul care corespundea descrierii dintr-un afiş de căutare al FBI. Poliţia îl numise pe Crimo, în vârstă de 22 de ani, ca persoană de interes, cu puţin timp înainte de ora 18:00 ora locală, luni.

La începutul zilei, poliţia locală l-a descris pe suspect ca fiind un bărbat alb, de constituţie mică şi cu părul negru "mai lung".

Cine este Robert Crimo?

Potrivit USA Today News, autorităţile spun că atacatorul a tras de pe un acoperiş în mulţime în jurul orei 10:00 şi că au recuperat o puşcă de la faţa locului. Iniţial, nu l-au numit pe Crimo suspect, descriindu-l în schimb ca fiind o "persoană de interes", dar au spus că FBI oferă o recompensă pentru informaţii.

Un rapper din Chicago cu acelaşi nume şi care corespunde descrierii oferite de poliţie, inclusiv tatuaje faciale, cântă sub numele "Awake the Rapper" şi a postat anterior pe YouTube şi pe alte platforme mai multe videoclipuri cu imagini violente, inclusiv un bărbat cu o puşcă care împuşcă oameni.

Un alt videoclip postat de el arăta un personaj de desene animate care purta o puşcă şi care ulterior zăcea cu faţa în jos într-o baltă de sânge, înconjurat de poliţişti. Acelaşi artist pare să fi postat pe peretele dormitorului său o fotografie cu un decupaj de ziar care face referire la moartea lui Lee Harvey Oswald, care l-a asasinat pe preşedintele John F. Kennedy cu o puşcă dintr-un loc inalt.

O clădire cu două etaje, care figurează ca fiind adresa lui Crimo, a fost înconjurată luni seara de vehicule ale forţelor de ordine. Mai multe maşini de poliţie şi cel puţin un vehicul blindat erau staţionate în afara casei, iar jurnaliştii erau ţinuţi la distanţă de zonă. Vecinii au declarat că tatăl lui Crimo, Bob Crimo, deţinea restaurantul din apropiere Bob's Pantry & Deli.

Videoclipuri violente ar putea avea legătură cu bărbatul arestat în cazul împuşcăturilor de la paradă

Videoclipurile violente care par să aibă legătură cu Crimo au fost eliminate de pe YouTube în orele de după împuşcături. Contul care a postat videoclipurile a fost suspendat.

Într-un videoclip pentru piesa "Out of This World" a trupei Awake the Rapper, desenele înfăţişează un bărbat înarmat purtând o vestă tactică şi o puşcă semiautomată, cu cadavre pe jos în jurul său. În timp ce ţinteşte, o figură fără chip îşi ridică mâinile în semn de predare. Omul înarmat poartă o cască, la care este ataşată ceea ce pare a fi o cameră de tip Go-Pro. Alte imagini cu personaje aparent chinuite apar în timp ce vocea rapează: "Vreau doar să ţip. Uneori am impresia că trăiesc un vis".

Într-un alt videoclip postat de acelaşi cont, imaginile apar în tăieturi rapide, desene mâzgălite ale unor personaje fără chip intercalate cu clipuri cu un tânăr aşezat pe un pat, purtând o şapcă de baseball. Apoi, imaginile desenate trec la prezentarea unui personaj care ţine în mână o puşcă semiautomată. Un alt personaj fără chip pare să aibă sânge care îi iese din piept.

Un tânăr care pare a fi aceeaşi persoană cu şapca de baseball apare apoi într-o nouă ţinută. El se află într-o sală de clasă, cu tablă pe pereţi, un rând de dulapuri şi un televizor montat sus, deasupra uşii. Un steag american atârnă de un stâlp, iar bărbatul poartă o cască şi o vestă tactică.

Videoclipurile video tăiate rapid se repetă, dar scenele din sala de clasă îşi schimbă perspectiva. O filmare arată camera din perspectiva lui - dar este largă doar pentru două seturi de birouri de tip şcoală, unul lângă altul, pe trei rânduri, şase birouri în total. Nu este clar dacă decorul este o sală de clasă reală sau un decor elaborat.

În continuare, figura cu cască se află la dulapuri. Apoi apare fără echipamentul tactic, pur şi simplu cu şapca de baseball din nou. Apoi, din nou în echipament tactic, el îngenunchează deasupra unui teanc de hârtii de pe podea, strângându-şi ochii. Într-un alt cadru, personajul cu cască stă la unul dintre birouri, lucrând la o foaie de caiet în faţa sa. Un tatuaj şerpuitor este vizibil pe ceafă.

Context

Luni, un bărbat înarmat a deschis focul de pe un acoperiş în timpul unei parade de 4 iulie în Highland Park, o suburbie de lux din Chicago, a declarat poliţia. Focurile de armă au făcut ca sute de oameni să se grăbească să se adăpostească.

În urma împuşcăturilor, cinci adulţi au murit la faţa locului, iar a şasea persoană a decedat după ce a fost transportată la spital, au declarat autorităţile. Vârsta celei de-a şasea victime rămâne încă neclară. Aproximativ douăzeci de răniţi au fost duşi la spitale, iar alţii au venit pe jos pentru a primi îngrijiri. Dr. Brigham Temple, medic de medicină de urgenţă la NorthShore University Health System, a declarat că cei răniţi aveau vârste cuprinse între 8 şi 85 de ani.

Poliţia mergea din uşă în uşă pentru a ajuta la căutarea suspectului, îndemnând pe oricine are imagini video de la paradă să le împărtăşească cu forţele de ordine.

Potrivit sursei citate, oficialii au recuperat o "puşcă de mare putere" de la locul incidentului din Highland Park şi au precizat că Biroul pentru alcool, tutun, arme de foc şi explozibili investighează arma. Poliţia a îndemnat oamenii din zonă să rămână în casă în timp ce forţele de ordine îl caută pe atacator.

Preşedintele Joe Biden a declarat că a vorbit cu guvernatorul statului Illinois, J.B. Pritzker, şi cu primarul din Highland Park, Nancy Rotering, şi a oferit sprijin federal.

"Jill şi cu mine suntem şocaţi de violenţa armată lipsită de sens care a adus din nou durere într-o comunitate americană în această Zi a Independenţei", a declarat Biden într-o declaraţie scrisă.

Împuşcăturile au avut loc la doar câteva zile după ce Congresul a adoptat cea mai importantă lege de reformă a controlului armelor de foc din ultimele decenii. După ce a semnat atât de recent această lege şi acum reflectează asupra împuşcăturilor din Highland Park, Biden a declarat: "Dar mai este mult de lucru şi nu voi renunţa la lupta împotriva epidemiei de violenţă armată".

Împuşcăturile de la Highland Park au avut loc la mai puţin de două luni după ce, la 14 mai, un bărbat înarmat singur a împuşcat mortal 10 cumpărători de culoare într-un magazin alimentar din Buffalo, New York. Un alt bărbat înarmat a ucis 19 copii şi doi profesori la o şcoală primară din Uvalde, Texas, după doar 10 zile.

Larry Bloom, care se afla în zonă când au început împuşcăturile, a declarat pentru NBC Chicago că la început spectatorii au crezut că sunetul "pocniturilor" făcea parte din paradă.

"Se auzea un fel de 'pop, pop, pop' şi cred că toată lumea a crezut că poate era un afişaj al unuia dintre carele alegorice, iar apoi s-a deschis pur şi simplu", a spus Bloom.

Împuşcăturile au avut loc pe traseul paradei de Ziua Independenţei. Biroul şerifului din Lake County a îndemnat oamenii să nu se apropie de zonă pentru a "permite forţelor de ordine şi primilor respondenţi să îşi facă treaba".

"În această dimineaţă, la ora 10:14, comunitatea noastră a fost terorizată de un act de violenţă care ne-a zguduit până în măduva oaselor. Într-o zi în care ne-am adunat pentru a sărbători comunitatea şi libertatea, în schimb, plângem ... pierderea tragică de vieţi omeneşti şi ne luptăm cu teroarea care a fost adusă asupra noastră", a declarat primarul din Highland Park, în cadrul unei conferinţe de presă.

Evenimentele de 4 iulie din alte suburbii ale oraşului Chicago - Evanston, Deerfield şi Skokie - au fost anulate în urma împuşcăturilor din Highland Park, potrivit NBC News.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe