Poliţia chineză arestează familia unui activist suspectat de criticarea lui Xi Jinping

Un proeminent activist chinez ce locuieşte în New York susţine că regimul comunist chinez i-a arestat membrii familiei. Aparentele arestări au avut loc după publicarea unei scrisori deschise în care activistul a cerut demisia preşedintelui chinez Xi Jinping.
Activistul chinez Wen Yunchao.
Activistul chinez Wen Yunchao. (Captură Foto)

Wen Yunchao, blogger chinez şi susţinător al dreptului la liberă exprimare, a declarat sâmbătă că nu a mai auzit nimic despre părinţii şi fratele său mai mic de când poliţia i-a ridicat marţi, din locuinţa lor din provincia sudică chineză Guangdong.

Conform grupurilor pentru drepturile omului, autorităţile comuniste chineze au arestat cel puţin 20 de persoane datorită unei scrisori publice în care liderului chinez Xi Jinping i s-a cerut să demisioneze imediat. Documentul anonim, semnat “membri loiali ai Partidului Comunist”, l-au criticat pe Xi pentru centralizarea autorităţii, gestionarea eronată a economiei şi pentru crearea unor “probleme fără precedent”. Scrisoarea a fost intens circulată după ce a fost publicată pe website-ul chinez de ştiri Wujie News la începutul acestei luni. Scrisoarea a fost ulterior ştearsă de pe website-ul respectiv.

Wen, 45 de ani, a negat că ar fi scris sau distribuit scrisoarea, adăugând că oficialii i-au hărţuit familia cu privire la presupusa sa implicare şi i-au presat să găsească sursa scrisorii.

„Le-am spus foarte clar că nu eu sunt autorul scrisorii, că nu am ajutat pe nimeni în distribuirea scrisorii şi, în al treilea rând, nu am postat scrisoarea pe niciun website”, a mai susţinut Wen, conform Deutsche Welle.

Val de arestări

Mass media chineză este puternic controlată de Partidul Comunist Chinez şi criticarea liderilor de la cel mai înalt nivel de către media internă este extrem de rară. După publicarea scrisorii, redactorul şef al website-ului Wujie News, Ouyang Hongliang, a fost dus la poliţie pentru interogare împreună cu alţi angajaţi. Conform altor rapoarte media, aproximativ 16 membri ai personalului organizaţiei de ştiri au fost arestaţi.

La începutul acestei luni, binecunoscutul jurnalist chinez Jia Jia a dispărut în timp ce se pregătea să se îmbarce într-un avion din Beijing spre Hong Kong. Acesta aparent le-a declarat prietenilor că presimte că i se va întâmpla ceva după ce a primit avertizări din partea unor foşti colegi cu privire la republicarea scrisorii.

„Autorităţile ar trebui să pună capăt persecutării politice a celor suspectaţi că ar fi în spatele scrisorii deschise şi să îi elibereze pe toţi cei arestaţi în acest caz”, a susţinut William Nee, cercetător pentru China la organizaţia Amnesty Internaţional.

„Persecutarea membrilor familiilor dizidenţilor este o tactică draconică şi ilegală ce îşi bate joc de afirmaţiile Chinei că respectă aplicarea legii”, a mai declarat Nee.