Poliţia din Hong Kong ameninţă că va folosi muniţie de război împotriva protestatarilor

Haos în Hong Kong, unde un război urban împotriva regimului comunist de la Beijing durează de şase luni
Haos în Hong Kong, unde un război urban împotriva regimului comunist de la Beijing durează de şase luni (Tam Ming Keung/United Social Press)

Poliţia din Hong Kong a ameninţat luni dimineaţă că va folosi muniţie de război dacă „revoluţionarii” nu încetează să utilizeze arme letale. Declaraţia survine pe fondul tensionării situaţiei şi intensificării violenţelor din cauza abuzurilor comise de poliţie în timpul celor şase luni de proteste antiguvernamentale.

Declaraţia poliţiei a urmat unui val de violenţe care a început săptămâna trecută când un protestatar neînarmat a fost împuşcat în piept de la 1 metru de către un poliţist. Filmarea a ajuns virală pe internet.

Protestatarii s-au baricadat în spatele unor scuturi improvizate şi au aruncat coctailuri Molotov către cordoanele de poliţie, blocând una dintre căile de transport principale din oraş.

Poliţia a declarat duminică faptul că un ofiţer a fost spitalizat după ce a fost lovit la picior de o săgeată trasă de protestatari, iar altul a avut viziera lovită de o bilă de metal, deşi nu a fost rănit.

În declaraţia de luni dimineaţă, poliţia i-a avertizat pe protestatari, pe care i-au descris ca "revoluţionari", să înceteze folosirea de "arme letale" pentru a ataca ofiţerii şi să oprească alte acte de violenţă, afirmând că biroul va răspunde cu forţa şi, eventual, va folosi muniţie de război dacă este necesar.

Poliţia a folosit deja muniţie de război în câteva incidente izolate în ultimele luni.

Demonstranţii au atacat cu coctailuri Molotov un tun cu apă care înainta pe calea de acces către Universitatea Politehnică. Incidentul creat a blocat un tunel care face legătura între peninsula Kowloon şi insula Hong Kong.

Mulţi protestatari poartă măşti contra gazelor şi a camerelor de monitorizare sau batiste legate pe gură şi nas. Unii se dezbrăca de tricouri după ce sunt stropiţi de tunurile cu apă, în care poliţia pune substanţe iritante pentru a dispersa mulţimile.

La câteva străzi depărtare de Universitate, protestatarii îmbrăcaţi în negru s-au adunat în Nathan Road, o altă arteră importantă, au scos pavele şi cărămizi pentru a bloca drumurile.

Poliţia a declarat duminică faptul că poliţia a tras un glonţ, dar nu a dat detalii despre cea mai recentă utilizare a muniţiei de război.

Soldaţii chinezi aflaţi într-o bază apropiată universităţii au fost văzuţi duminică monitorizând evoluţiile cu binoclul, unii îmbrăcaţi cu echipament anti-revoltă, potrivit Reuters.

Trupe chinezeşti în pantaloni scurţi şi tricouri, unii purtând găleţi sau mături, au ieşit sâmbătă din cazarma situată în centrul financiar al oraşului pentru a ajuta la curăţarea gunoiului rezultat în urma ciocnirilor dintre civili şi poliţie.

Prezenţa soldaţilor din Armata de Eliberare a Poporului (PLA) pe străzi, chiar şi pentru curăţare, riscă să crească tensiunile ridicând îngrijorări în legătură cu statutul de zonă autonomă a Hong Kong-ului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe