Poliţia din Hong Kong arestează încă opt militanţi pro-democraţie

Poliţia don Hong Kong operează arestări
Poliţia don Hong Kong operează arestări (StandNews)

În timp ce Marea Britanie procesează sute de cereri de vize pentru locuitorii din Hong Kong care doresc să fugă după ce Beijingul a început să înnăbuşe drepturile civile ale cetăţenilor săi, poliţia locală a continuat, marţi, să aresteze înalţi oficiali din opoziţie.

Evoluţia survine după ce, săptămâna trecută, guvernul marionetă al oraşului a condamnat doi studenţi activişti la închisoare şi a refuzat cauţiunea unuia dintre cei mai proeminenţi moguli media din insulă - patronul publicaţiei Apple Daily, Jimmy Lai.

Poliţia din Hong Kong a arestat marţi încă opt activişti care au organizat un protest anti-guvernamental în iulie, acesta fiind cel mai recent episod dintr-o serie de persecuţii implacabile coordonate de Partidul Comunist Chinez în Hong Kong.

Marţi dimineaţă, la Hong Kong, poliţia a arestat 8 militanţi pro-democraţie cu vârste între 24 şi 64 de ani. În ziua anterioară, poliţia arestase alţi 8 activişti care aveau între 16 şi 36 de ani. Poliţia nu a publicat niciun nume.

Ultimii activişti au fost acuzaţi de participarea la o confruntare cu poliţia la 1 iulie, aniversarea predării de către Marea Britanie a oraşului către China comunistă. Peste 300 de persoane au fost arestate în timpul demonstraţiei. Participanţii protestau împotriva legii de aşa-zisă securitate naţională, care tocmai fusese aprobată de liderii comunişti de la Beijing şi semnată de preşedintele Xi Jinping.

Pentru a descuraja Beijingul de la impunerea unui control brutal asupra locuitorilor insulei, Administraţia Trump a aplicat noi sancţiuni şi restricţii de călătorie asupra a 14 oficiali ai Partidului Comunist Chinez, consideraţi responsabili. Administraţia Trump a încetat recent să elibereze vize mai lungi de o lună pentru orice membru cunoscut al Partidului care încearcă să viziteze SUA.

Cu toate acestea, voinţa Partidului Comunist de a zdrobi mişcarea anti-comunistă din Hong Kong pare mai neclintită ca niciodată.