Politia din Hong Kong foloseşte spray în timpul unui protest

Multi copii chinezi au suferit din cauza melaminei adaugata in laptele praf
Multi copii chinezi au suferit din cauza melaminei adaugata in laptele praf (Arhiva foto a Epoch Times)

Duminică, politia din Hong Kong a arestat peste 30 de oameni după ce au izbucnit ciocniri violente în timpul unui protest în districtul Yuen Long. Incidentul este cel mai recent exemplu al tensiunilor în creştere, generate de numărul tot mai mare de cumpărători din China continentală ce sosesc în oraşul insulă.

Ofiţerii de poliţie au folosit bastoane şi spray asupra mulţimilor de oameni după ce demonstraţia a scăpat de sub control, manifestanţii încăierându-se cu mulţimile de rezidenţi locali ce s-au opus protestului.

Politia a declarat că 33 de oameni au fost arestaţi, incluzând un băiat de 13 ani.

Sute de oameni s-au prezentat la cel mai recent protest împotriva valurilor de cumpărători din China continentală, care au fost învinuiţi pentru obiceiurile lor de a face cumpărături masive şi de a curăţa magazinele de produse, afectând economia locală.

Manifestanţii au mărşăluit în districtul suburban Yuen Long, în apropiere de graniţa cu China continentală, într-un cartier unde există zeci de farmacii care vând lapte praf pentru bebeluşi cumpărătorilor de pe continent.

Numeroase temeri legate de siguranţa alimentară în China au făcut ca laptele praf pentru bebeluşi să devină un bun de consum “fierbinte” pentru vizitatorii chinezi din Hong Kong, care are o reputaţie pentru produse autentice şi de bună calitate. Manifestanţii se plâng că năvala la cumpărături a chinezilor de pe continent duce la creşterea chiriilor şi îi forţează pe proprietarii mici de magazine să iasă din afacere.

“Există multe nemulţumiri faţă de contrabandiştii chinezi deoarece nu ne place cum aceştia cresc toate preţurile la produse şi creează mult haos”, a declarat Kelvin Lee de la Hong Kong Indigenous, unul dintre cele două grupuri care au organizat manifestaţia.

El a declarat că rezidenţii din zonele suburbane s-au săturat de blocajele rutiere şi grămezile de gunoaie create de cumpărătorii din China continentală. Anul trecut, 47,3 milioane de chinezi de pe continent au vizitat Hong Kong-ul, o regiune administrativă specială a Chinei unde locuiesc 7,3 milioane de oameni.

Mulţi proprietari de magazine şi-au închis uşile înaintea protestului şi doar câţiva vizitatori chinezi de pe continent au fost văzuţi pe străzi, atrăgând nemulţumirile localnicilor.

“Din cauza lor toată lumea şi-a închis magazinul şi nimeni nu poate să facă afaceri. Oamenii trebuie să-şi plătească chiria”, a declarat Choi Wai-leung, 61 de ani.

În acest an au mai avut loc în zonele suburbane ale Hong Kong-ului cel puţin alte două proteste împotriva cumpărătorilor din China continentală, unul chiar luna trecută în interiorul unui mall de cumpărături.

Cosmeticele, medicamentele şi produsele de lux sunt de asemenea pe lista cumpărăturilor populare în Hong Kong, unde lipsa unor taxe pe vânzări le face să fie mai ieftine. Cumpărătorii de pe continent deseori lucrează pentru reţele ilegale care organizează revânzarea acestor produse peste graniţă pentru un profit semnificativ.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe