Poliţia trage asupra fermierilor olandezi care protestează împotriva închiderii a 30% dintre ferme

Protest al fermierilor olandezi în oraşul Nijkerk
Protest al fermierilor olandezi în oraşul Nijkerk (Getty Images)

Poliţia olandeză a tras, marţi seara, focuri de armă asupra fermierilor cu tractoare care protestau împotriva planurilor de reducere a emisiilor de azot. Incidentul a avut loc în nordul Olandei, relatează Politico.

Poliţia a declarat că a răspuns la o “situaţie ameninţătoare”, acuzându-i pe fermierii că, în efortul lor de a intra pe o autostradă din provincia Friesland, au început să intre cu tractoarele în poliţişti şi în vehiculele acestora.

Totuşi, din imaginile video distribuite pe reţelele de socializare nu reiese acest lucru. Într-unul dintre clipuri, se poate vedea cum un tractor ocoleşte nişte maşini de poliţie şi unul dintre ofiţeri, a cărui viaţă nu era în pericol, scoate pistolul şi trage două sau trei focuri de armă asupra tractorului.

Potrivit Poliţiei din Friesland, focurile de armă au lovit doar tractorul, fără ca şoferul să fi fost rănit.

Trei suspecţi au fost arestaţi.

Rijksrecherche, Inspectoratul pentru Afaceri Interne al Poliţiei Naţionale Olandeze, a declarat că va analiza evenimentele, având în vedere că poliţiştii şi-au descărcat armele.

Fermierii sunt furioşi pe perspectiva de a fi nevoiţi să reducă numărul de animale pentru a îndeplini noile obiective de poluare anunţate în iunie.

Conform unei hărţi guvernamentale, emisiile pe bază de azot vor trebui să scadă între 12% şi 95% în rezervaţiile naturale Natura 2000. Acest lucru îi afectează pe fermieri care folosesc gunoi de grajd şi îngrăşăminte agricole, considerate a fi surse de poluare.

Mark van den Oever, preşedintele grupului de protest Farmers Defence Force, a declarat că politicile guvernului sunt inacceptabile.

“Măsurile merg mult prea departe”, a precizat el, recent, pentru Nieuwsuur. “Soluţiile tehnice pur şi simplu nu sunt posibile în zonele din interiorul şi din jurul rezervaţiilor naturale. Aşadar, zone întregi vor fi golite. Susţinătorii mei sunt extrem de îngrijoraţi de acest lucru. Ei sunt cu spatele la zid”.

Proiecţiile făcute de agenţia olandeză de mediu PBL prevăd reducerea creşterii animalelor cu 30%, iar criticii prevăd închiderea forţată a fermelor.

“Adevărul este că nu toţi fermierii îşi pot continua activitatea şi nu întotdeauna în modul în care o practică acum”, a anunţat guvernul olandez în iunie.

O reprezentantă a fermierilor olandezi a explicat, într-un material video făcut pentru colegii din Germania, că motivul protestelor din Olanda este o scrisoare de la ministrul Agriculturii, în care se anunţă că, pentru a reduce cantităţile de azot, trebuie să fie desfiinţate 30% din ferme.

“Asta se poate în trei feluri. Închizi de bunăvoie, poţi vinde, dar primeşti o interdicţie profesională şi nu mai poţi intra niciodată în agricultură în Olanda. Tu poţi să spui că te muţi în altă parte. Ok, îţi poţi deschide o fermă în altă parte şi atunci ai nevoie de o aprobare nouă şi ştim deja că nu vei mai primi alta. A primi aprobări noi este, de fapt, imposibil în Olanda. Dacă nu vrei nimic din toate acestea, atunci vei fi desproprietărit, a spus guvernul. Obligatoriu. Această scrisoare, care a venit împreună cu o hartă a Olandei, în culori diferite, a stârnit foarte multă frustrare. Culorile îţi arată unde locuieşti şi cât azot trebuie să reduci. Asta începe de la 12% şi ajunge la 95%. 95%, dar şi 12% nu înseamnă numai sfârşitul fermei tale, ci şi sfârşitul unei mari părţi a agriculturii olandeze”, afirmă reprezentanta fermierilor olandezi, potrivit site-ului de ştiri 4media.info.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe