Poliţia turcă arestează cel puţin 15 oficiali ai conducerii partidului pro-kurd HDP

Guvernul turc a acuzat conducerea HDP de susţinere a grupurilor teroriste. Poliţia turcă a arestat peste 10 dintre liderii partidului, ca parte a unei campanii mai ample de suprimare a opoziţiei turce după puciul eşuat în 15 iulie în Turcia.
Selahattin Demirtas, unul dintre liderii partidului turc din opoziţie HDP.
Selahattin Demirtas, unul dintre liderii partidului turc din opoziţie HDP. (Captură Foto)

Poliţia turcă a efectuat razii la locuinţele liderilor partidului HDP, Selahattin Demirtaş şi Figen Yuksekdag, în două operaţiuni separate, arestându-i pe cei doi din cauza ezitării lor de a depune mărturie în ceea ce priveşte unele infracţiuni asociate cu “propaganda teroristă”.

Yuksekdag i-a numit pe procurori “golani”.

Agenţia turcă de ştiri de stat Anadolu a susţinut că arestările au avut loc după ce liderii HDP au refuzat să depună mărturie în faţa procurorilor.

Cel puţin alţi 13 parlamentari HDP au fost, de asemenea, arestaţi în cadrul operaţiunilor, au declarat avocaţii.

HDP este cel de-al treilea mare grup în Parlamentul turc deţinând 59 de locuri din totalul de 550. La 55 de parlamentari HDP le-a fost ridicată imunitatea la propunerea formaţiunii de guvernământ, Partidul pentru Justiţie şi Dezvoltare (AKP).

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi guvernul său acuză în mod regulat HDP că are legături cu Partidul interzis al Muncitorilor din Kurdistan (PKK), acuzaţii pe care HDP le neagă.

Nu numai membrii HDP din parlament sunt atacaţi de guvern. Mai mulţi primari HDP aleşi pe cale democratică au fost recent demişi din funcţii pe neaşteptate, fără avertisment, şi înlocuiţi cu susţinători ai lui Erdogan.

Guvernul turc a folosit lovitura de stat eşuată din luna iulie ca o justificare pentru lansarea unei campanii de suprimare a persoanelor implicate sau suspectate de implicare în acele evenimente sau că ar avea legături cu clericul musulman Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză de orchestrarea puciului eşuat.

Guvernul nu a oferit nicio dovadă sau a oferit dovezi puţine pentru a-şi dovedi acuzaţiile. Gulen a negat orice legătură cu puciul.

În plus, Turcia rămâne sub starea de urgenţă anunţată după lovitura de stat eşuată, iar criticii acuză guvernul că a extins operaţiunea de suprimare dincolo de pucişti.

Tensiunile se amplifică în sud-estul predominant kurd al Turciei de când un armistiţiu declarat de PKK s-a prăbuşit anul trecut. De atunci, PKK şi-a intensificat atacurile împotriva forţelor de securitate turceşti, ucigând sute de soldaţi şi ofiţeri de poliţie.

În timp ce urmăreşte să promoveze cauza minorităţii kurde şi să apere drepturile kurzilor, partidul HDP doreşte să apere şi drepturile femeilor, muncitorilor şi homosexualilor. În plus, partidul îşi împarte principalele funcţii între bărbaţi şi femei, după cum este cazul cu Demirtas şi Yuksekdag.

Jurnaliştii sunt de asemenea atacaţi de guvern: 11 membri ai personalului ziarului Cumhuriyet au fost arestaţi în această săptămână. Ziarul de stânga a fost înfiinţat în 1924 şi în acest an a primit premiul Right Livelihood Award, considerat a fi o alternativă la Premiul Nobel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe