Poliţia turcă foloseşte gaze lacrimogene la un miting pentru libertatea presei

Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa manifestanţii din Istanbul care demonstrau pentru libertatea presei. Protestul a avut loc după ce autorităţile au arestat oficial nouă membri ai ziarului de opoziţie Cumhuriyet.
Poliţia turcă arestează manifestanţi în Istanbul, care protestează pentru libertatea presei, 5 noiembrie 2016.
Poliţia turcă arestează manifestanţi în Istanbul, care protestează pentru libertatea presei, 5 noiembrie 2016. (Captură Foto)

Aproximativ 1.000 de manifestanţi care încercau să ajungă la sediul ziarului de opoziţie închis Cumhuriyet din în centrul Istanbulului, au fost atacaţi, sâmbătă, cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Nouă dintre membrii personalului ziarului au fost plasaţi sub arest la începutul săptămânii şi sâmbătă un tribunal din Istanbul a ordonat arestarea lor oficială.

Protestul din districtul Sisli al Istanbulului a avut loc în condiţiile în care guvernul din Ankara îşi continuă campania masivă de suprimare a persoanelor implicate sau suspectate de implicare în lovitura de stat eşuată în luna iulie, pentru orchestrarea căreia a fost acuzat clericul musulman Fethullah Gulen ce locuieşte în exil în SUA.

Autorităţile de stat atacă nu doar susţinătorii lui Gulen, ci şi oficiali pro-kurzi şi alte elemente ale opoziţiei turceşti. Guvernul din Ankara susţine că această campanie urmăreşte să elimine terorismul. Vineri, nouă membri ai parlamentului din Partidul pro-kurd Democrat al Poporului (HDP) au fost arestaţi pentru diverse acuzaţii legate de terorism.

Procurorii au declarat că personalul publicaţiei Cumhuriyet, unul dintre puţinele ziare critice la adresa preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, au fost suspectaţi de infracţiuni comise în favoarea militanţilor kurzi şi de susţinere a clericului Gulen.

De la puciul eşuat din luna iulie, 170 de ziare, reviste, posturi de televiziune şi agenţii de ştiri au fost închise, lăsând 2.500 de jurnalişti fără loc de muncă, a declarat o asociaţie turcă a jurnaliştilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe