Politician controversat din era Obama, acuzată de sperjur, nominalizată de Biden ca director al USAID

Samantha Power
Samantha Power (Joe Raedle/Getty Images)

Samantha Power, fost oficial al administraţiei Obama, despre care înregistrările arată că a cerut desecretizarea numelui generalului Michael Flynn, din documente secrete ale CIA - în ciuda faptului că a spus sub jurământ că nu a făcut asta - a fost nominalizată miercuri de preşedintele ales Joe Biden.

Power, care a fost ambasador al SUA la ONU sub preşedintele Barack Obama, le-a spus parlamentarilor în 2017 că nu-şi aminteşte să fi cerut desecretizarea - sau de-anonimizarea - lui Flynn, un consilier de securitate naţională şi apoi consilier de securitate al lui Donald Trump.

Însă înregistrările desecretizate în ultima perioadă (mai) au arătat că Power a cerut de-anonimizarea lui Flynn de pe documente care au ajuns în presă - de şapte ori.

Fostul procuror american John Bash a fost însărcinat să cerceteze cererile de de-anonimizare dar a părăsit funcţia anul trecut, fără o concluzie publică a anchetei sale. Power nu pare să fi fost nevoită să răspundă pentru mărturia mincinoasă pe care a dat-o în Congres.

Într-un comunicat de presă, miercuri, echipa lui Biden a anunţat că democratul a numit-o pe Power în funcţia de candidat la funcţia de administrator al Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), făcând, în acelaşi timp, ca ocupantul funcţiei respective să devină automat membru al Consiliului de Securitate Naţională.