POLITICO: Cum şi-au folosit influenţa Bill Gates şi partenerii săi pentru a controla răspunsul global la COVID

Bill Gates
Bill Gates (Lintao Zhang/Getty Images)

O investigaţie a jurnaliştilor de la POLITICO din SUA şi Europa împreună cu germanii de la Welt dezvăluie modul în care patru companii, dintre care una condusă de Bill Gates, şi-au folosit influenţa pentru a influenţa şi controla răspunsul global la COVID.

În urma investigaţiei s-a descoperit că cele patru organizaţii au cheltuit aproape 10 miliarde de dolari pentru Covid din 2020 - aceeaşi sumă ca şi principala agenţie americană însărcinată cu combaterea Covid în străinătate. Ele au donat în mod colectiv 1,4 miliarde de dolari Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, unde au contribuit la crearea unei iniţiative esenţiale pentru distribuirea instrumentelor Covid-19. Acel program nu a reuşit însă să îşi atingă obiectivele de referinţă iniţiale.

Liderii organizaţiilor au avut acces fără precedent la cele mai înalte niveluri ale guvernelor, cheltuind cel puţin 8,3 milioane de dolari pentru a face lobby pe lângă legislatori şi oficiali din SUA şi Europa.

Funcţionari din SUA, UE şi reprezentanţi ai OMS s-au rotit prin aceste patru organizaţii în calitate de angajaţi, ajutându-i să îşi consolideze legăturile politice şi financiare la Washington şi Bruxelles. Cu toate că liderii celor patru organizaţii s-au angajat să reducă decalajul de echitate, în timpul celor mai grave valuri ale pandemiei, ţările cu venituri mici au rămas fără vaccinuri vitale.

Sursa citată mai afirmă că şefii a trei dintre cele patru organizaţii au susţinut că ridicarea protecţiei proprietăţii intelectuale nu era necesară pentru a creşte aprovizionarea cu vaccinuri - ceea ce, în opinia activiştilor, ar fi ajutat la salvarea de vieţi.

Când Covid-19 a lovit, guvernele lumii nu erau pregătite. Din America, Europa şi Asia, acestea au trecut de la minimizarea ameninţării la închiderea graniţelor, în încercări nefericite de a înăbuşi o răspândire virală care curând a învăluit lumea. În timp ce naţiunile cele mai puternice priveau spre interior, patru organizaţii neguvernamentale de sănătate globală au început să facă planuri pentru o luptă pe viaţă şi pe moarte împotriva unui virus care nu avea să cunoască graniţe.

Ceea ce a urmat a fost o schimbare constantă, aproape inexorabilă, a puterii, de la guvernele copleşite la un grup de organizaţii neguvernamentale, potrivit unei investigaţii de şapte luni realizată de jurnaliştii POLITICO din SUA şi Europa şi de ziarul german WELT. Înarmate cu expertiză, susţinute de contacte la cel mai înalt nivel al naţiunilor occidentale şi împuternicite de relaţii bine înrădăcinate cu producătorii de medicamente, cele patru organizaţii au preluat roluri adesea jucate de guverne - dar fără responsabilitatea guvernelor.

În timp ce naţiunile încă dezbăteau gravitatea pandemiei, grupurile au identificat potenţiali producători de vaccinuri şi au direcţionat investiţiile în dezvoltarea de teste, tratamente şi injecţii. Ele şi-au folosit influenţa pe care o aveau în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru a contribui la crearea unui plan ambiţios de distribuţie la nivel mondial pentru diseminarea acestor instrumente Covid către naţiunile nevoiaşe, deşi, în cele din urmă, acesta nu se va ridica la înălţimea promisiunilor iniţiale.

Cele patru organizaţii colaboraseră în trecut, iar trei dintre ele aveau o istorie comună. Cea mai mare şi mai puternică era Fundaţia Bill şi Melinda Gates, una dintre cele mai mari organizaţii filantropice din lume. Apoi mai era Gavi, organizaţia globală pentru vaccinuri pe care Gates a ajutat-o să se înfiinţeze pentru a vaccina oamenii din ţările cu venituri mici, şi Wellcome Trust, o fundaţie britanică de cercetare cu o dotare de mai multe miliarde de dolari care colaborase cu Fundaţia Gates în anii anteriori. În cele din urmă, a existat Coaliţia pentru Inovaţii în domeniul pregătirii împotriva epidemiilor, sau CEPI, grupul internaţional de cercetare şi dezvoltare a vaccinurilor, la ca cărui creare au contribuit atât Gates, cât şi Wellcome, în 2017.

Organizaţiile societăţii civile care activează în ţările mai sărace, inclusiv Medici fără Frontiere, şi-au exprimat disconfortul faţă de ideea că grupuri dominate de occidentali, cu echipe de experţi de elită, ar ajuta la orientarea deciziilor de viaţă şi de moarte care afectează oamenii din ţările mai sărace. Aceste tensiuni au crescut doar atunci când Fundaţia Gates s-a opus eforturilor de a renunţa la drepturile de proprietate intelectuală, o mişcare despre care criticii au considerat că protejează interesele giganţilor farmaceutici în detrimentul oamenilor care trăiesc în naţiunile mai sărace.

"Ce îl face pe Bill Gates să fie calificat să dea sfaturi şi să consilieze guvernul american cu privire la locul în care ar trebui să aloce resursele extraordinare?", a întrebat Kate Elder, consilier principal pe probleme de politici privind vaccinurile pentru campania de acces a organizaţiei Medici fără Frontiere.

Însă guvernele din Statele Unite şi Europa au oferit propriul sprijin crucial celor patru grupuri. Organizaţiile au cheltuit cel puţin 8,3 milioane de dolari pentru a face lobby în SUA şi UE, conform unei analize a declaraţiilor de lobby. Când, în primăvara anului trecut, liderii CEPI au încercat să umple cuferele grupului, acesta a cheltuit 50.000 de dolari, în parte pentru a pleda pentru o finanţare anuală de 200 de milioane de dolari din partea guvernului american, potrivit declaraţiilor şi interviurilor cu personalul Capitol Hill.

Demersurile au funcţionat. În timp ce eforturile preşedintelui Joe Biden de a obţine o finanţare suplimentară de 5 miliarde de dolari pentru activitatea internaţională a administraţiei de combatere a virusului eşuau în Congres, acesta a reuşit totuşi să strecoare 500 de milioane de dolari pentru CEPI în propunerea sa de buget - 100 de milioane de dolari pe an timp de cinci ani.

Banii, care încă aşteaptă să fie aprobaţi, ar ajuta ceea ce majoritatea experţilor în sănătate la nivel mondial sunt de acord că este o cauză importantă, nu numai din punct de vedere umanitar, ci şi pentru a ajuta la împiedicarea naţiunilor mai sărace să devină terenuri de reproducere pentru noi variante. Şi cei mai mulţi cred că Fundaţia Gates şi celelalte grupuri merită aprecieri nu numai pentru munca lor de a ajuta la salvarea de vieţi, ci şi pentru că sunt aproape singurii cu o anvergură suficientă pentru a lupta împotriva unei pandemii.

Însă, potrivit investigaţiei, politica extinsă şi puterea financiară a grupurilor din SUA şi Europa le-au permis să dirijeze răspunsul internaţional la cel mai important eveniment de sănătate din ultimul secol, într-un moment în care guvernele au fost prinse pe picior greşit.

Investigaţia, care s-a bazat pe mai mult de 40 de interviuri cu oficiali americani şi europeni şi cu specialişti în domeniul sănătăţii globale, a trasat pas cu pas drumul prin care o mare parte din răspunsul internaţional la pandemia COVID a trecut de la guverne la un grup global de experţi neguvernamentali sub supraveghere privată. De asemenea, a detaliat legăturile financiare şi politice semnificative care le-au permis să obţină o asemenea influenţă la cele mai înalte niveluri ale guvernului american, ale Comisiei Europene şi ale OMS.

Oficialii care au vorbit cu POLITICO şi WELT provin din eşaloanele superioare ale guvernelor din SUA şi din Europa, inclusiv din agenţiile de sănătate. Aceştia au beneficiat de anonimat pentru a vorbi sincer despre modul în care administraţiile lor au abordat răspunsul internaţional la COVID şi ce paşi greşiţi au avut loc în timpul mandatului lor. Mulţi dintre ei au avut de-a face direct cu reprezentanţi ai celor patru agenţii de sănătate mondiale, unii zilnic.

POLITICO şi WELT au examinat procesele-verbale ale reuniunilor, precum şi mii de pagini de declaraţii financiare şi documente fiscale, care au dezvăluit că grupurile au cheltuit aproape 10 miliarde de dolari din 2020 - aceeaşi sumă ca şi principala agenţie americană însărcinată cu combaterea COVID în străinătate. Aceasta este una dintre primele evidenţe cuprinzătoare a cheltuielilor efectuate de organizaţiile de sănătate la nivel mondial în lupta globală împotriva pandemiei.

Acum, criticii ridică întrebări semnificative cu privire la echitatea şi eficacitatea răspunsului grupului la pandemie - şi la limitările serioase ale externalizării răspunsului la pandemie către grupuri nonguvernamentale şi finanţate din fonduri private.

"Cred că ar trebui să fim profund îngrijoraţi. Spunând-o într-un mod foarte crud, banii cumpără influenţă. Iar acesta este cel mai rău tip de influenţă. Nu doar pentru că este vorba de bani - deşi acest lucru este important, deoarece banii nu ar trebui să dicteze politica - ci şi pentru că este vorba de acces preferenţial, în spatele uşilor închise", a declarat Lawrence Gostin, profesor la Universitatea Georgetown, specializat în dreptul sănătăţii publice.

Articolul complet poate fi citit în limba engleză aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură