Polonia acuză UE de scumpirile la energie electrică - vrea să treacă în facturi costurile "tranziţiei verzi"

Centrală electrică pe cărbune.
Centrală electrică pe cărbune. (Getty Images)

Guvernul din Polonia consideră că vinovată de scumpirea energiei electrice este fixaţia liderilor UE cu energia verde, iar conservatorii polonezi intenţionează să treacă pe facturile pe care le prezintă clienţilor costurile tranziţiei verzi şi ponderea lor în totalul sumei de plată.

Vineri, comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a anunţat că deocamdată Comisia Europeană nu aprobă planurile naţionale de redresare şi rezilienţă pentru Polonia şi Ungaria din cauza unor chestiuni nerezolvate legate de statul de drept.

Polonia este unul dintre statele care încă se bazează puternic pe termocentrale pe cărbune, cu toate acestea, va trebui să crească preţurile reglementate ale energiei pentru consumatori, după ce costul emiterii de dioxid de carbon s-a mărit cu 100% anul acesta. Companiile de utilităţi locale ar putea solicita autorităţilor de reglementare să majoreze preţurile cu 40% în 2022, o decizie ce va duce la creşterea inflaţiei, care este deja la un nivel extrem de ridicat.

Premierul Mateusz Morawiecki a dat asigurări că preţurile energiei nu vor creşte atât de mult, dar ele sunt sub presiune, deoarece Polonia trebuie să facă investiţii masive pentru a îndeplini obiectivele climatice pe care le-a stabilit UE.

Ungaria şi Polonia, ţări conduse de guverne conservatoare sau non-liberale, sunt criticate de Bruxelles pentru încălcarea principiilor statului de drept.

Cele două naţiuni sunt vizate de o serie de proceduri de infringement declanşate împotriva lor de Comisia Europeană.

Disputele celor două ţări cu Bruxellesul au cunoscut recent o nouă escaladare după ce Ungaria a stârnit indignarea unor lideri vest-europeni prin adoptarea unei legi care interzice promovarea homosexualităţii în şcoli, iar Tribunalul Constituţional polonez a hotărât că măsurile decise de Curtea de Justiţie a UE (CJUE) împotriva reformelor judiciare întreprinse de guvernul de la Varşovia sunt neconstituţionale.