Polonia anunţă introducerea unui paşaport de imunitate

Un cadru medical de la un spital din Reno, Nevada, administrând vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19 unui lucrator medical, decembrie 2020.
Un cadru medical de la un spital din Reno, Nevada, administrând vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19 unui lucrator medical, decembrie 2020. (Patrick T. Fallon/AFP via Getty Images)

Polonia a devenit ultima ţară care a lansat un „paşaport de imunitate” pentru COVID-19, care le va oferi celor vaccinaţi împotriva coronavirusului posibilitatea de a-şi exercita drepturi pe care celelalte persoane nu le au.

Adjunctul ministrului polonez al Sănătăţii, Anna Goławska, a declarat că polonezii care primesc ambele doze de vaccin împotriva COVID-19 vor primi un paşaport de imunitate - sub forma unui cod QR - printr-un cont electronic de sănătate publică, probabil o aplicaţie pentru telefoane inteligente.

Codul QR „va fi aşa-numitul paşaport al persoanei vaccinate, care va confirma că posesorul a fost vaccinat şi poate folosi drepturile la care au acces persoanele vaccinate”, a adăugat Goławska.

După cum notează Euractiv, ideea a fost inclusă în Programul Naţional de Imunizare al Poloniei, adoptat de guvern în decembrie, care a declarat că persoanele vaccinate vor putea folosi serviciile de sănătate publică fără teste suplimentare, nu vor fi incluse în măsurile de socializare şi, de asemenea, nu vor trebui să intre în carantină după contactul cu o persoană infectată cu virusul Wuhan.

Deşi nu este menţionat în mod specific de ministrul polonez al Sănătăţii, rămâne de văzut dacă paşaportul este necesar pentru trecerea frontierelor, plecând de la premisa că respectivul concept se numeşte „paşaport” - împreună cu adoptarea unui astfel de document de către alte ţări în ultimele luni în scopul călătoriilor - indică faptul că va deveni necesar cel puţin pentru a trece frontierele internaţionale.

Decizia Poloniei de a elibera paşaportul de imunitate survine în urma unor rapoarte conform cărora Regatul Unit ar dori să lanseze un document electronic similar în anumite zone din Marea Britanie.

London Telegraph a raportat marţi că firma de biometrie iProov şi firma de securitate cibernetică Mvine au dezvoltat un paşaport de imunitate care va fi furnizat opţional, ca aplicaţie de telefon inteligent, pentru britanicii vaccinaţi împotriva COVID-19.

Implementarea acestuia va avea loc în două jurisdicţii şi va fi monitorizată de guvern până în martie.

Oficialii din domeniul sănătăţii publice din Marea Britanie susţin că paşapoartele vor ajuta la monitorizarea persoanelor care au primit vaccinul.

Guvernul rus a început să elibereze paşapoarte de imunitate cetăţenilor inoculaţi la începutul anului în scopul călătoriei peste graniţele interne şi internaţionale.

Danemarca, Israel şi provincia canadiană Ontario au anunţat, de asemenea, introducerea de paşapoarte de imunitate sau intenţii de a o face.

Singapore Airlines a devenit, în decembrie, prima linie aeriană comercială importantă care a introdus obligativitatea unui certificat digital de sănătate pentru a verifica istoricul testelor pasagerilor şi starea de vaccinare împotriva virusului Wuhan.