Polonia ezită să excludă în totalitate Huawei din reţeaua 5G. Motivul: costurile ridicate

(John Macdougal/AFP/Getty Images)

Este improbabil ca Polonia să excludă toate echipamentele Huawei din reţeaua sa mobilă de ultimă generaţie 5G, a declarat pentru Reuters un ministru al guvernului polonez, parţial pentru a evita creşterea costurilor pentru operatorii de servicii mobile.

Huawei, cel mai mare producător de echipamente pentru infrastructuri de reţele din lume, este intens monitorizat în Occident cu privire la relaţia sa cu guvernul comunist chinez. Compania a negat acuzaţiile formulate de SUA că echipamentele sale pentru G5 ar putea fi folosite pentru spionaj.

Oficiali polonezi au declarat pentru Reuters în luna ianuarie că guvernul ţării se pregăteşte să excludă Huawei din reţeaua 5G după arestarea unui angajat chinez al acestei companii şi a unui fost oficial polonez din domeniul securităţii, cei doi fiind suspectaţi de spionaj.

Karol Okonski, adjunct al ministrului polonez pentru probleme digitale şi însărcinat cu securitatea cibernetică, a declarat că Varşovia ia în considerare creşterea standardelor de securitate şi impunerea unor restricţii pentru reţeaua de generaţia a cincea, 5G, o decizie în acest sens urmând a fi luată în următoarele săptămâni.

Astfel, abordarea Poloniei este apropiată de cea a Comisiei Europene, care la sfârşitul lunii trecute a ignorat apelurile SUA de a interzice participarea Huawei în reţelele 5G, cerând în schimb adoptarea unor reguli mai dure, potrivit Reuters.

Infrastructura de telecomunicaţii a Poloniei se bazează în mare parte pe echipamentele Huawei, parţial deoarece compania chineză a oferit preţuri mai mici decât competitorii. De asemenea, operatorii folosesc echipamentele Huawei în testele lor privind reţeaua 5G.

Okonski a susţinut că Varşovia discută cu operatorii în legătură cu potenţiale schimbări la echipamentele de telecomunicaţii existente, deşi costul eliminării echipamentelor Huawei actuale înseamnă că guvernul ar putea permite unora dintre ele să fie folosite în continuare.

Interzicerea produselor Huawei va duce la creşterea preţurilor şi la întârzierea implementării noilor tehnologii, a declarat pentru Reuters cel mai mare operator mobil din Polonia, Play, adăugând că nu a văzut nicio dovadă privind probleme de securitate cu echipamentele firmei chineze.

Alţi operatori polonezi de servicii mobile, precum T-Mobile Polska, Orange Polska şi Polkomtel, folosesc de asemenea echipamente Huawei.

SUA, unul dintre cei mai apropiat aliaţi ai Poloniei, a încercat să convingă Varşovia şi alte guverne europene că Huawei reprezintă un risc pentru securitatea naţională şi să interzică utilizarea produselor sale în construirea reţelelor naţionale 5G.

De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motiv de securitate.

În luna februarie, vicepreşedintele american Mike Pence şi secretarul de stat american Mike Pompeo au evidenţiat pericolele care ar decurge din cumpărarea produselor Huawei în Polonia şi centrul Europei.

Robert Strayer, un oficial al Departamentului de Stat american responsabil pentru securitatea cibernetică, a declarat reporterilor, în urmă cu câteva zile, că SUA este mulţumită de recomandarea făcută de UE cu privire la reţelele 5G, care nu cere o interdicţie totală a echipamentelor Huawei.

Oficiali americani au precizat că Varşovia trebuie să asigure securitatea infrastructurii sale de telecomunicaţii dacă doreşte o prezenţă mărită a trupelor americane pe teritoriul polonez, încercând să determine guvernul ţării să aplice o interdicţie asupra Huawei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe