Polonia marchează Ziua Libertăţii cu proteste antiguvernamentale

Zeci de mii de oameni au mărşăluit pe străzile mai multor oraşe din Polonia pentru a marca 27 de ani de la obţinerea democraţiei. Mulţi au folosit ocazia pentru a-şi manifesta opoziţia faţă de politicile guvernului de aripă dreapta.
Protest anti-guvern desfăşurat în Varşovia în 4 iunie 2016, cu ocazia marcării Zilei Libertăţii.
Protest anti-guvern desfăşurat în Varşovia în 4 iunie 2016, cu ocazia marcării Zilei Libertăţii. (Captură Foto)

O mulţime imensă de oameni a mărşăluit sâmbătă în centrul Varşoviei, scandând “Libertate, Egalitate, Democraţie!” şi fluturând steaguri poloneze şi ale Uniunii Europene.

Doi foşti preşedinţi polonezi, Aleksander Kwasniewski de stânga şi Bronislaw Komorowski de centru, au condus marşul ce a avut loc în capitala ţării. Poliţia a declarat că aproximativ 10.000 de persoane au participat la acţiune, în timp ce autorităţile oraşului au estimat că au fost 50.000 de participanţi.

Mitingurile din Varşovia şi alte oraşe poloneze au fost organizate de Comitetul pentru Apărarea Democraţiei (KOD), mişcare ce a apărut la scurt timp după victoria în alegeri a Partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS) în noiembrie anul trecut. KOD acuză noul guvern că urmăreşte să desfiinţeze Constituţia poloneză şi aplicarea legii.

PiS a implementat mai multe reforme care au adus mass media de stat sub controlul guvernului, au schimbat reglementări privind Curtea Constituţională şi au crescut puterile de supraveghere poliţienească. Modificările au înfuriat cetăţenii polonezi şi au subminat relaţiile Poloniei cu Uniunea Europeană şi SUA. La începutul acestei săptămâni, Bruxelles-ul a atenţionat partidul de guvernământ să renunţe la modificările aduse Curţii Constituţionale sau riscă să se confrunte cu sancţiuni.

Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, a declarat la un congres al partidului, ce a avut loc sâmbătă în Varşovia, că polonezii au dreptul la o schimbare.

“Ei au dreptul să construiască (ţara) de la început şi să o facă mai bună, mai avantajoasă pentru majoritatea polonezilor”, a susţinut el, adăugând faptul că politicile sale protejează ţara în faţa interferenţei UE.

Polonia a sărbătorit Ziua Libertăţii în 4 iunie, când în 1989 s-au desfăşurat primele alegeri semi-libere. Votul a marcat începutul unei tranziţii paşnice spre democraţie şi înfrângerea conducerii comuniste. Alegeri libere au avut loc ulterior, în 1991.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe