Polonia: Partidul de guvernare atacă şi respinge moneda euro

Monedă euro
Monedă euro (Sean Gallup / Getty Images)

Partidul de guvernământ al Poloniei, Lege şi Justiţie (PiS) încearcă să strângă suport înaintea alegerilor parlamentare europene protestând împotriva monedei euro.

Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, a declarat că ţara sa ar trebui să adopte moneda unică europeană doar atunci când economia va fi comparabilă cu cea a Germaniei.

Kaczynski a declarat la o convenţie a partidului în Lublin: “Spunem ‘nu’ monedei euro, spunem ‘nu’ preţurilor europene. Vom adopta într-o bună zi moneda euro, deoarece suntem dedicaţi să facem acel lucru şi deoarece suntem şi vom fi în Uniunea Europeană, dar o vom accepta doar atunci când este în interesul nostru”, potrivit Express.co.uk.

Această poziţie a fost reflectată în declaraţia susţinută de Kaczynski luna trecută, când a precizat că Polonia nu va intra în zona euro decât atunci când se va putea compara cu majoritatea celorlalte state membre dezvoltate.

Potrivit prevederilor aderării sale la Uniunea Europeană, Polonia este obligată să intre în zona euro la un moment dat.

Nu există niciun termen limită pentru acest lucru şi Polonia nu a satisfăcut toate criteriile necesare pentru a intra în zona euro.

Kaczynski a adăugat: “[Moneda euro] funcţionează pentru germani, olandezi, poate pentru Austria şi încă una sau două ţări... Dar restul, chiar şi unele ţări mari şi puternice precum Franţa, pur şi simplu sunt în pierdere şi unele chiar au căzut în ruină.

“Grecia este cel mai bun exemplu. Indiferent ce mecanism de aderare în zona euro va fi în vigoare, într-un fel sau altul vom avea de pierdut”.

Sondajele de opinie sugerează că majoritatea polonezilor susţin statutul ţării lor ca membră a UE dar nu susţin moneda euro.

Un sondaj recent a descoperit că 58% dintre polonezi sunt împotriva monedei euro, în timp ce în cadrul PiS opoziţia este şi mai puternică.

Respingerea monezii euro de către PiS s-a lovit de opoziţia din partea Partidului pentru Socialism şi Justiţie (PSL), care susţine de cinci ani adoptarea monedei unice.

Cel mai mare grup politic polonez, Platforma Civică, încă nu a luat o poziţie în această problemă.