Polonia propune relaţii mai strânse între membrii Parteneriatului Estic şi UE

Ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz
Ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz (Getty Images)

Ministrul polonez de Externe a cerut modernizarea Parteneriatului Estic, inclusiv legături mai strânse cu Uniunea Europeană şi crearea unei zone de comerţ liber în cadrul celor şase naţiuni membre.

Jacek Czaputowicz a făcut remarcile la o conferinţă, marţi, în Bruxelles, cu ocazia celebrării a 10 ani de la crearea parteneriatului ce urmăreşte să apropie Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina de UE fără să ofere asigurări directe privind eventuala aderare la blocul european.

Georgia, Republica Moldova şi Ucraina au încheiat deja Acorduri de Asociere cu Bruxelles-ul, care include acorduri de comerţ liber, şi au obţinut aprobarea de ridicare a vizelor pentru cetăţenii lor în cazul majorităţii statelor membre ale UE.

Dar niciuna dintre aceste ţări nu pare să fie aproape de aderarea la UE şi următorii paşi ai membrilor Parteneriatului Estic rămân nesiguri.

Czaputowicz, a cărui ţară a iniţiat Parteneriatul Estic împreună cu Suedia, a afirmat că “în ceea ce priveşte instituţionalizarea relaţiilor, consider că putem lua în considerare crearea anumitor instrumente”.

În primul rând, a precizat el, va exista un secretariat permanent al ţărilor Parteneriatului Estic în Bruxelles, “cu diplomaţi delegaţi în secretariat care se vor ocupa de sistemele care există deja şi care vor încerca să coordoneze politica lor, precum şi contactele cu instituţiile Uniunii Europene”.

El a citat experienţa ţărilor din Grupul de la Vişegrad – Republica Cehă, Ungaria, Polonia şi Slovacia – care a creat un Acord de Comerţ Liber pentru Europa Centrală (CEFTA) între ele înainte să se alăture Uniunii Europene în 2004.

Ideile prezentate de Czaputowicz urmează să fie discutate în acest an, când Comisia Europeană lansează o consultaţie publică cu privire la cum poate fi promovat şi susţinut Parteneriatul Estic în următorul deceniu.

Totuşi, ministrul polonez a avertizat că unii membri UE ar putea avea ezitări faţă de propunerile sale şi a cerut ca problemele existente să fie discutate deschis.