Polonia se înarmează masiv. Vrea să cumpere 116 tancuri M1A1 Abrams de la americani

Un tanc de luptă american Abrams M1A1.
Un tanc de luptă american Abrams M1A1. (Captură Foto)

Departamentul de Stat al SUA a aprobat o potenţială vânzare de 116 tancuri M1A1 Abrams fabricate de General Dynamics (GD.N), alte vehicule şi muniţii către Polonia, într-o tranzacţie evaluată la 3,75 miliarde de dolari, a anunţat, marţi, Pentagonul.

Vânzarea are loc la doar câteva luni după ce Polonia a fost autorizată să cumpere 250 de tancuri M1A2 ale aceluiaşi producător, relatează Reuters.

Cu această nouă opţiune, Polonia ar putea alege să cumpere o combinaţie între cele două versiuni de tancuri, în timp ce încearcă să îşi modernizeze armata şi să se adapteze la noile realităţi geopolitice după invazia Rusiei în Ucraina.

Pachetul ar include vehicule pentru recuperarea tancurilor dezactivate, opt poduri mobile de asalt şi alte vehicule. De asemenea, ar urma sa furnizeze mii de cartuşe de muniţie avansată, inclusiv cartuşe perforante, piese de schimb şi asistenţă tehnică, a precizat Pentagonul.

Agenţia de Cooperare pentru Securitate şi Apărare a Pentagonului a notificat marţi Congresul SUA cu privire la această posibilă vânzare.

În ciuda aprobării de către Departamentul de Stat, acest lucru nu indică faptul că a fost semnat un contract sau că negocierile s-au încheiat.