Polonia şi ţările baltice ar fi cerut NATO să vizeze Rusia cu scutul antirachetă din Europa (presă)

(JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Mai multe state membre NATO s-ar fi exprimat în favoarea folosirii scutului antirachetă american aflat în proces de construcţie în Europa împotriva Rusiei, a relatat Der Spiegel în ediţia sa de duminică, preluată de RIA Novosti.

Potrivit cotidianului german, aceste solicitări ar veni din direcţia Poloniei şi a ţărilor baltice (Letonia, Lituania şi Estonia) care susţin că se 'simt ameninţate de intervenţia rusă din Ucraina'.

În perspectiva summitului NATO de la sfârşitul săptămânii viitoare, cele patru ţări au făcut apel la blocul militar să menţioneze Moscova ca un potenţial agresor în comunicatul summitului său şi să includă măsuri de protecţie împotriva Rusiei în document, după cum au făcut-o cu Iranul.

'Majoritatea, în special Germania, s-a opus (acestei propuneri) pentru a evita provocarea inutilă a Moscovei, mai ales după ce NATO a încercat vreme de mai mulţi ani să îi asigure pe ruşi că scutul său antirachetă nu o vizează', a scris Der Spiegel. Jurnalul german a adăugat că noi dezbateri privind această temă vor fi amânate până după summit, programat la 4-5 septembrie la Newport, în Ţara Galilor (Marea Britanie).

Această veste a venit după ce NATO a criticat Rusia pentru că a permis convoiului său umanitar să treacă granita cu Ucraina vinerea trecută, o acţiune percepută de Alianţă drept o încălcare flagrantă a suveranităţii Ucrainei.

În context, ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin a replicat că Moscova primise permisiunea din partea Kievului la 12 august, în timp ce Crucea Roşie s-a retras din escortarea convoiului după ce a lăsat 227 de camioane blocate la graniţă vreme de o săptămână. Autovehiculele fuseseră verificate de oficiali ai serviciului vamal ucrainean care confirmaseră că aveau la bord mâncare, apă şi generatoare destinate oraşului asediat Lugansk din estul Ucrainei, notează RIA.