Polonia: Sute de oameni protestează împotriva unor modificări ale sistemului judiciar

Sute de persoane au protestat sâmbătă în Varşovia după ce Senatul polonez a adoptat două proiecte de lege despre care opoziţia a declarat că reprezintă o încercare a partidului de guvernământ de a submina separarea puterilor.
Palatul prezidenţial din Varşovia, Polonia.
Palatul prezidenţial din Varşovia, Polonia. (Wikimedia.org)

Scandând “Libertate! Egalitate! Fraternitate!”, sute de manifestanţi au protestat sâmbătă în faţa Palatului prezidenţial şi i-au cerut preşedintelui Andrzej Duda să se opună celor două legi.

Publicaţia Gazeta Wyborcza a declarat că protestul a fost organizat de partidele de stânga din opoziţie şi de mai multe comitete cetăţeneşti.

Primul proiect de lege, care aşteaptă semnătura lui Duda, stipulează că Parlamentul, care este controlat în prezent de Partidul Lege şi Justiţie (PiS) de aripă dreapta, va alege membrii Consiliului Naţional al sectorului Judiciar (KRS). Acest consiliu are rolul de a proteja independenţa instanţelor.

Cel de-al doilea proiect oferă ministrului Justiţiei autoritatea de a numi judecători ai Curţii Supreme.

Acest al doilea proiect de lege mai prevede că judecătorii actuali ai Curţii Supreme vor fi forţaţi să se pensioneze, cu excepţia celor aleşi de ministrul Justiţiei.

Opoziţia susţine că cele două proiecte de lege vor anihila independenţa justiţiei, vor încălca democraţia şi statul de drept în Polonia, care este membră a Uniunii Europene şi a alianţei militare vestice NATO.

Membrii de vârf ai Parlamentului European au declarat că legile reprezintă un regres în ceea ce priveşte independenţa judiciară a Poloniei.

Jaroslaw Kaczynski, avocat şi lider al PiS, a apărat proiectele de lege, afirmând că schimbările radicale sunt necesare pentru a repara sistemul judiciar al ţării.

El a mai precizat că sistemul judiciar nu a fost reformat din perioada comunistă, este ineficient şi are nevoie de personal mai tânăr.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, zeci de persoane au blocat intrarea în Parlamentului polonez, iar autorităţile au anunţat că 31 de persoane au fost reţinute temporar.