Polonia, Ungaria şi Slovacia anunţă că vor introduce propriile interdicţii pentru cerealele din Ucraina

Nava Razoni, plecând cu cereale din portul Odesa (Youtube - captură ecran)
Epoch Times România
16.09.2023

Polonia, Slovacia şi Ungaria şi-au anunţat vineri propriile restricţii asupra importurilor de cereale ucrainene, după ce Comisia Europeană a decis să nu prelungească interdicţia privind importurile în cele cinci ţări UE învecinate cu Ucraina.

Ucraina a fost unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume înainte ca invazia Rusiei din 2022 să îi reducă capacitatea de a expedia produse agricole pe pieţele globale. Fermierii ucraineni s-au bazat pe exporturile de cereale prin ţările vecine de la începutul conflictului, deoarece nu a putut utiliza rutele favorizate prin porturile din Marea Neagră.

Însă fluxul de cereale şi seminţe oleaginoase în ţările vecine a redus preţurile din aceste ţări, având un impact asupra veniturilor fermierilor locali şi determinând guvernele să interzică importurile agricole din Ucraina. În luna mai, Uniunea Europeană a intervenit pentru a împiedica ţările individuale să impună interdicţii unilaterale şi a impus propria interdicţie asupra importurilor de cereale ucrainene în ţările vecine. În conformitate cu interdicţia UE, Ucrainei i s-a permis să exporte prin aceste ţări cu condiţia ca produsele să fie vândute în altă parte.

UE a permis ca această interdicţie să expire vineri, după ce Ucraina s-a angajat să ia măsuri pentru a întări controlul exporturilor către ţările vecine. Problema este deosebit de sensibilă acum, când fermierii îşi recoltează culturile şi se pregătesc să le vândă, relatează Reuters.

Comisarul european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, a declarat vineri că ţările ar trebui să se abţină de la măsuri unilaterale împotriva importurilor de cereale ucrainene, dar Polonia, Slovacia şi Ungaria au răspuns imediat prin reimpunerea propriilor restricţii asupra importurilor asupra acestor cereale. Totuşi, cele trei state UE vor continua să permită tranzitul produselor ucrainene.

"Atâta timp cât Ucraina este capabilă să certifice că cerealele vor ajunge în ţara de destinaţie, prin camioane şi trenuri, interdicţia de utilizare internă nu va afecta cu adevărat capacitatea Ucrainei de a le exporta", a declarat Terry Reilly, strateg senior la Marex, specializat pe agricultură.

El a precizat că întreruperile exporturilor din Marea Neagră reprezintă o preocupare mai mare.

Nu este clar cât de mult s-a angajat Ucraina să restricţioneze exporturile sau cum noile interdicţii vor afecta fluxul de produse din Ucraina.

Problema a înfăţişatat diviziunea din UE cu privire la impactul războiului din Ucraina asupra economiilor ţărilor membre, care au la rândul lor lobby-uri puternice în domeniul agriculturii.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat decizia UE de a nu prelungi interdicţia privind exporturile de cereale ale Kievului, adăugând că guvernul său va reacţiona "în mod civilizat" dacă statele membre ale UE vor încălca normele UE.

Dar cele trei ţări susţin că acţiunile lor sunt în interesul economiilor lor.

"Interdicţia vizează patru cereale, dar, de asemenea, la cererea mea şi la cererea fermierilor, interdicţia a fost extinsă pentru a include făina de porumb, grâu şi rapiţă, astfel încât şi aceste produse să nu afecteze piaţa poloneză", a precizat ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, într-o declaraţie postată pe Facebook.

"Vom extinde această interdicţie în pofida dezacordului lor, în pofida dezacordului Comisiei Europene", a adăugat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

"Vom face acest lucru pentru că este în interesul fermierului polonez".

Ungaria a impus o interdicţie naţională de import pentru 24 de produse agricole ucrainene, inclusiv cereale, legume, mai multe produse din carne şi miere, potrivit unui decret guvernamental publicat vineri.

La rândul său, ministrul slovac al agriculturii a urmat exemplul, anunţând propria interdicţie pentru cereale. Toate cele trei interdicţii se aplică doar importurilor interne şi nu afectează tranzitul către pieţele de desfacere.

Căi de solidaritate

UE a creat rute terestre alternative, aşa-numitele "culoare de solidaritate", pe care Ucraina le poate folosi pentru a-şi exporta cerealele şi seminţele oleaginoase, după ce Rusia a renunţat în iulie la un acord privind cerealele vizând Marea Neagră, negociat de ONU, care permitea trecerea în siguranţă a navelor de marfă.

Comisia Europeană a declarat că măsurile existente vor expira vineri, aşa cum era prevăzut iniţial, după ce Ucraina a fost de acord să introducă măsuri precum un sistem de licenţe de export în termen de 30 de zile.

UE a declarat că nu există niciun motiv pentru a prelungi interdicţia, deoarece distorsiunile de aprovizionare care au dus la interdicţia din luna mai au dispărut de pe piaţă.

În plus, UE a declarat că nu va impune restricţii atâta timp cât Ucraina va exercita un control eficient al exporturilor.

Fermierii din cele cinci ţări învecinate cu Ucraina s-au plâns în repetate rânduri de o supraofertă de produse care le afectează preţurile interne şi îi împinge spre faliment.

Aceste ţări, cu excepţia Bulgariei, au făcut presiuni pentru prelungirea interdicţiei UE. Joi, Bulgaria a votat pentru eliminarea restricţiilor.

Guvernul României, care, spre deosebire de guvernele celorlalte ţări, nu a emis o interdicţie unilaterală înainte de luna mai, a declarat vineri că "regretă faptul că nu s-a putut găsi o soluţie europeană pentru prelungirea interdicţiei".

România a declarat că va aştepta ca Ucraina să prezinte planul său pentru a preveni o creştere a exporturilor înainte de a decide cum să protejeze fermierii români.

Peste 60% din fluxurile alternative trec prin teritoriul României, în principal pe fluviul Dunărea, iar fermierii români au ameninţat cu proteste dacă interdicţia nu va fi prelungită.

În ultimul an, Ucraina a transferat 60% din exporturile sale prin "culoarele de solidaritate" şi 40% prin Marea Neagră, în cadrul unui acord negociat de ONU, care s-a prăbuşit în iulie.

În august, aproximativ 4 milioane de tone de cereale ucrainene au trecut prin "culoarele de solidaritate", din care aproape 2,7 milioane de tone pe Dunăre. Comisia doreşte să crească şi mai mult exporturile prin România, dar planul a fost complicat de atacurile cu drone ruseşti asupra infrastructurii de cereale ucrainene de-a lungul Dunării şi în apropierea graniţei cu România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor