Poluarea aerului în Capitală, la cote alarmante. Ministrul Mediului suspectează posibile activităţi industriale ilegale

Costel Alexe
Costel Alexe (Epoch Times România)

Ministrul interimar al Mediului, Costel Alexe, a declarat, luni, că poluarea excesivă înregistrată în noaptea de duminică spre luni în Capitală a fost cauzată de arderi necontrolate, fără a exclude însă posibilitatea desfăşurării unor activităţi industriale ilegale în Bucureşti şi judeţul Ilfov. Totuşi, ministrul a indicat că situaţia tinde să revină la normal în ceea ce priveşte calitatea aerului în Bucureşti.

“Aş vrea să vă spun că vârful de poluare, inclusiv la staţiile din reţeaua naţională de monitorizare a calităţii aerului, a avut depăşiri de până la 8 ori pe PM10. De asemenea, dacă coroborăm cu emisiile de pe NO2, oxizii de azot, avem de asemenea depăşiri foarte, foarte mari. În momentul de faţă, la staţia B1 Lacul Morii, la staţia B1 Mihai Bravu sau B6 Cercul Militar avem aceste depăşiri care... în momentul de faţă, avem condiţii de intrare în normalitate în ceea ce priveşte poluarea aerului în Bucureşti”, a precizat Costel Alexe la o conferinţă de presă.

Liderul PNL a ţinut să sublinieze că, în această dimineaţă, au fost înregistrate valori de intrare în normalitate privind calitatea aerului din Bucureşti, deşi există în continuare unele depăşiri în cazul particulelor în suspensie PM10 şi a altor factori poluanţi.

“Am avut acest episod de poluare ca urmare a unui cumul de factori. În primul rând, arderile necontrolate din Bucureşti şi judeţul Ilfov. Au fost sesizări la 112, am avut în această dimineaţă discuţii cu cei de la ISU. Din informaţiile pe care le avem, în afară de incendiul semnalat la 12 noaptea la Gara de Nord şi a sesizărilor primite cu arderile de vegetaţie sau cauciucuri sau toate celelalte gunoaie care au fost în cursul serii, am ajuns să avem condiţii de calm atmosferic şi evident cu viteze reduse ale vântului, de sub 7 km/h, din acest motiv având şi aceste valori ridicate. Aş vrea să vă spun că aceste creşteri au început aseară în jurul orei 21:00, cu vârful în jurul orei 3-4 dimineaţă, scăzând către primele ore ale zilei. Aş vrea să subliniez că astăzi avem valori de intrare în normalitate privind calitatea aerului din Bucureşti, evident, încă cu depăşiri pe PM10 şi ceilalţi factori poluanţi”, a explicat ministrul.

În plus, Costel Alexe a transmis că nu doar arderile necontrolate din zona Bucureştiului au stat la baza acestei situaţii, adăugând că autorităţile au suspiciuni privind “activităţi industriale care se desfăşoară în judeţul Ilfov sau Bucureşti, mai ales noaptea”, care eliberează în atmosferă cantităţi ridicate de poluanţi.

În prezent, a adăugat ministrul, în judeţul Ilfov există 46 de firme şi în Bucureşti 69 de firme autorizate să desfăşoare acest proces de ardere.

“La capitolul măsuri, am stabilit ca până la finalul săptămânii vom controla toate sursele de poluare, toate sursele de ardere de pe raza Bucureştiului şi Ilfovului pentru a vedea dacă toţi aceşti operatori deţin echipamente pentru monitorizarea şi măsurarea continuă a emisiilor de poluanţi din ardere. Evident, în cadrul acestui control vor fi verificate şi acele entităţi juridice, firme, operatori, care s-ar putea să desfăşoare activităţi fără să fie autorizaţi”, a mai precizat Costel Alexe.