Polul Nord magnetic se mişcă mai departe către Siberia, cercetătorii nu înţeleg fenomenul

Deşert polar în Arctica.
Deşert polar în Arctica. (GettyImages (M. Santini)

Polul Nord magnetic al Pământului se mişcă cu viteze fără precedent, iar oamenii de ştiinţă nu sunt încă siguri de ce se întâmplă astfel.

Ceea ce face ca aceste schimbări recente să fie atât de interesante este viteza uluitoare cu care se petrec.

Unii se tem că mişcarea rapidă a Polului Nord magnetic ar putea cauza probleme sistemelor globale de poziţionare (GPS), operaţiunilor militare, liniilor aeriene şi altor sisteme de navigaţie care se bazează pe identificarea locurilor unde se află exact polul.

Animalele migratoare precum păsările, fluturii şi balenele folosesc de asemenea câmpul magnetic pentru a-şi găsi rutele.

Cel mai recent raport al NOAA, „Modelul Magnetic Mondial” pentru 2020, arată că polul se mişcă cu viteză rapidă în direcţia Siberiei.

Nu este prima dată când s-a întâmplat acest lucru - mişcarea aparent eratică a Polului a fost constantă de la descoperirea acestuia, conform Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice (NOAA) a SUA.

Centrele naţionale de informaţii de mediu ale NOAA au explicat: „De la prima descoperire oficială în 1831, Polul Nord magnetic a parcurs aproximativ 2200 km.

Această deplasare a fost în general destul de lentă, permiţând oamenilor de ştiinţă să-i urmărească poziţia destul de uşor. ”

Încă din 2000, Polul Nord magnetic a căpătat o traiectorie spre Rusia, mişcându-se cu 10 km pe an , dar datele pentru următoarele două decenii arată că rata medie creşte brusc la aproximativ 50 de km pe an în aceeaşi direcţie, în timp ce ultimele observaţii din 2019 arată că scade uşor până la aproximativ 40 de km pe an.

Modelul Magnetic Mondial prezice că viteza medie va încetini până la aproximativ 35 km pe an, din 2020 până în 2025.

„WMM2020 prognozează că Polul Nord magnetic va continua deriva spre Rusia, deşi cu o viteză în scădere lentă - până la aproximativ 40 km pe an, comparativ cu viteza medie de 55 km în ultimii douăzeci de ani.”

Pentru prima dată în istoria înregistrată, polul a trecut chiar de meridianul de la Greenwich - linia imaginară folosită pentru a indica 0° longitudine şi pentru a determina fusele orare.

Polii magnetici ai Pământului s-au inversat deja de 100 de ori în ultimele 20 de milioane de ani, ultima inversare a avut loc în urmă cu aproximativ 773.000 de ani.

La începutul acestui an, mişcarea rapidă a Polului Nord a ajuns în paginile ziarelor atunci când oamenii de ştiinţă au dezvăluit că nordul se mişca atât de repede încât au fost nevoiţi să îşi actualizeze modelul câmpului magnetic al planetei mult mai devreme decât se aşteptau.

Brad Singer, geolog la Universitatea din Wisconsin-Madison şi autorul studiului NOAA, a declarat pentru CNN că, în timp ce deplasările polului ar putea avea, pe termen lung, efecte asupra sateliţilor, comunicării şi navigaţiei, cercetătorii vor avea, probabil, la dispoziţie zeci sau sute de ani până să fie nevoiţi să facă faţă unei instabilităţi majore a câmpului magnetic.

„Scăderea câmpului geomagnetic este mult mai importantă şi mai dramatică decât inversarea”, a declarat dr. Nicolas Thouveny de la Centrul European de Cercetare şi Predare a Ştiinţelor Geologice de Mediu (CEREGE) din Aix-en-Provence, Franţa.

„Este foarte important să înţelegem dacă acest câmp actual va scădea la zero în secolul următor, pentru că va trebui să ne pregătim”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură