Pompeo anunţă retragerea Statelor Unite din Tratatul INF

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Getty Images)

Secretarul de stat american Mike Pompeo a anunţat că, începând cu 2 februarie, SUA îşi va suspenda obligaţiile prevăzute în Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF), potrivit RFE/RL.

În anunţul făcut vineri, Pompeo a declarat că Washingtonul va informa în mod oficial Moscova că SUA se va retrage din INF în următoarele şase luni.

Tratatul interzice Rusiei şi Statelor Unite să dezvolte, să deţină şi să desfăşoare rachete balistice şi de croazieră cu lansare terestră cu rază de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 km. INF a fost primul tratat de acest fel care a dus la eliminarea unei întregi clase de rachete.

Pompeo a precizat reporterilor în Washington că SUA rămâne deschisă pentru negocieri cu Rusia în ceea ce priveşte controlul armelor.

El a afirmat că preşedintele american Donald Trump a dorit un acord verificabil şi care să fie aplicat.

La câteva minute de la anunţul aşteptat al lui Pompeo, aliaţii SUA din NATO au publicat o declaraţie prin care şi-au exprimat sprijinul deplin pentru decizia Washingtonului.

Această măsură a fost aşteptată de câteva luni şi practic a devenit certă după ce discuţiile din 31 ianuarie, din Beijing, între adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov şi subsecretarul de stat american Andrea Thompson s-au încheiat fără un consens.

Washingtonul şi NATO acuză Rusia că a încălcat tratatul prin dezvoltarea rachetei de croazieră 9M729, cunoscută şi sub numele de SSC-8.

Rusia a negat însă că racheta respectivă încalcă prevederile tratatului şi, în schimb, acuză SUA că doreşte să abandoneze acordul pentru a putea lansa o nouă cursă a înarmării.

În plus, Moscova a avertizat că va lua măsuri reciproce în cazul în care SUA va desfăşura rachete cu rază intermediară în Europa.