Pompeo: inspectorii internaţionali vor putea vizita structuri nucleare nord-coreene

Secretatul american de stat Mike Pompeo
Secretatul american de stat Mike Pompeo (J. Raedle / Getty Images)

După întâlnirea ce a avut loc duminică împreună cu liderul nord-coreean Kim Jong-un la Phenian, secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că inspectorilor internaţionali în domeniul armelor li se va permite să viziteze sit-urile nucleare în Coreea de Nord.

Pompeo, care face o scurtă călătorie în Phenian, a afirmat că inspectorilor li se va permite să viziteze un complex pentru testarea motoarelor pentru rachete, potrivit Express.co.uk.

De asemenea, inspectorii vor vizita poligonul pentru teste nucleare Punggye-ri după ce părţile vor cădea de acord asupra problemelor legate de logistică.

Pompeo a dezvăluit că ambele tabere au fost destul de aproape de a stabili detaliile unui al doilea summit între Kim şi preşedintele american Donald Trump.

În luna iunie, cei doi şefi de stat au participat la un summit istoric în Singapore, fiind prima întâlnire care a avut loc vreodată între un preşedinte american şi un lider al Coreei de Nord.

Mass media de stat nord-coreeană a raportat că întâlnirea dintre Kim şi Pompeo a fost “productivă şi minunată”, cei doi discutând despre posibilii paşi în vederea denuclearizării Coreei de Nord.

Ştirile privind eventualii paşi în direcţia denuclearizării au fost publicate după tergiversări între Phenian şi Casa Albă, întrucât Kim Jong-un a refuzat să renunţe la arsenalul nuclear al ţării sale.

Dar acum, nord-coreenii par să indice că sunt dispuşi ca inspectorii internaţionali să viziteze poligonul de testări nucleare Punggye-ri pentru a oferi asigurări că armele au fost dezafectate.

Pompeo a descris cea de-a patra vizită în capitala nord-coreeană ca fiind un “alt pas în direcţia denuclearizării”.

De asemenea, el a dezvăluit că a avut o “conversaţie bună şi productivă” cu Kim Jong-un, deşi a recunoscut că mai trebuie rezolvate multe lucruri.

Liderul nord-coreean urmează să viziteze Rusia în curând, a afirmat luni preşedintele sud-coreean Moon Jae-in.

Între timp, preşedintele chinez Xi Jinping ar putea la rândul său să călătorească în Coreea de Nord într-un semn al ameliorării relaţiilor dintre cele două naţiuni.

Moon Jae-in s-a referit la planurile de călătorie iminente ale liderilor nord-coreean şi chinez în cadrul unei întâlniri de Cabinet, ce a avut loc la o zi după ce Pompeo a vizitat Phenianul, însă nu a dat detalii.

Liderul sud-coreean a vorbit pozitiv despre întâlnirea dintre Pompeo şi Kim Jong-un, precizând că aceasta a stabilit condiţiile care ar putea face posibil un al doilea summit între preşedintele american şi dictatorul nord-coreean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe