Pompeo şi Bakhtadze discută în Washington despre legăturile dintre SUA şi Georgia

Secretarul de stat american Mike Pompeo
Secretarul de stat american Mike Pompeo (Getty Images)

Secretarul de stat american Mike Pompeo se întâlneşte marţi cu premierul georgian, Mamuka Bakhtadze, în Washington pentru a aborda o “serie de probleme bilaterale”, potrivit RFE/RL.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Morgan Ortagus, a afirmat luni că SUA “nu recunoaşte” legitimitatea alegerilor parlamentare din regiunea georgiană separatistă Osetia de Sud şi “nu va recunoaşte rezultatul acestora”.

“Poziţia noastră în privinţa Osetiei de Sud rămâne clară. Aceste regiuni sunt părţi integrante ale Georgiei”, a precizat Ortagus, reiterând “sprijinul puternic [al Washingtonului] pentru suveranitatea şi integritatea Georgiei în cadrul graniţelor sale recunoscute pe plan internaţional”.

Aproximativ 100 de candidaţi au concurat în 9 iunie pentru cele 34 de locuri ale aşa-numitului Parlament naţional al Osetiei de Sud, în cadrul unui vot etichetat de Tbilisi ca fiind o gravă încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Georgiei.

UE a declarat că nu va recunoaşte “cadrul constituţional şi legislativ” în baza cărora au avut loc alegerile respective.

Moscova a staţionat mii de soldaţi în Osetia de Sud şi într-o altă regiune georgiană separatistă, Abhazia, de când a recunoscut independenţa acestora după un război de scurtă durată între Rusia şi Georgia în august 2008.

Salome Zurabişvili, care a devenit prima femeie preşedinte a Georgiei în decembrie 2018, a declarat agenţiei de ştiri AP în Geneva că ţările occidentale ar trebui să facă mai mult pentru a face faţă presiunii foarte puternice aplicate de Rusia asupra ţării sale, care urmăreşte un “drum natural” către integrarea euro-atlantică.

Aliaţii Georgiei din Occident “ar trebui să discute mai mult despre Georgia atunci când au întâlniri directe. Ar trebui [ca Georgia] să fie pe agenda fiecărei întâlniri cu Rusia”, a mai precizat Zurabişvili.

Zurabişvili s-a aflat la Geneva pentru a marca cea de-a 100-a aniversare a înfiinţării Organizaţiei Internaţionale a Muncii.