Pompeo: SUA nu a observat apariţii publice ale dictatorului Kim Jong-un

Secretarul de stat american Mike Pompeo
Secretarul de stat american Mike Pompeo (Getty Images)

Statele Unite ale Americii nu au observat apariţii ale dictatorului nord-coreean Kim Jong-un şi urmăreşte rapoartele despre sănătatea sa, a declarat miercuri secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, adăugând că există un risc real de foamete în ţară, pe fondul focarului de virus Wuhan.

Mass-media nord-coreeană nu a dezvăluit locul în care se află Kim, după ce, pe 11 aprilie, a prezidat o şedinţă, provocând speculaţii despre sănătatea sa şi temeri cu privire la instabilitate în Coreea de Nord, ţară care deţine un arsenal nuclear care ar putea afecta alte ţări din Asia de Nord - dar şi Statele Unite.

„Nu l-am observat. Nu avem nicio informaţie de transmis astăzi, urmărim situaţia îndeaproape”, a declarat Pompeo pentru Fox News după ce a fost întrebat cu privire la ştirile contradictorii despre sănătatea lui Kim.

Pompeo a declarat că Statele Unite monitorizează, de asemenea, mai amplu situaţia din Coreea de Nord, care se învecinează cu China, având în vedere riscul prezentat de pandemia de virus Wuhan.

„Există un risc real că va exista foamete, o penurie de produse alimentare în interiorul Coreei de Nord”, a adăugat el. „Urmărim toate aceste lucruri îndeaproape, întrucât au un impact real asupra setului nostru de misiuni, care până la urmă urmăresc denuclearizarea Coreei de Nord.”

Pompeo a declarat la o conferinţă de presă a Departamentului de Stat, că SUA vor continua să se concentreze asupra denuclearizării din Coreea de Nord, „indiferent de ce va transpărea acolo.”

Preşedintele Donald Trump s-a întâlnit cu Kim de trei ori în 2018 şi 2019, cu scopul de a-l convinge să renunţe la un program de arme nucleare care ameninţă Statele Unite precum şi alte ţări din regiune. Deşi negocierile s-au blocat, Trump a continuat să îl trateze pozitiv pe dictatorul nord-coreean.

Pompeo nu a dat detalii în legătură cu riscul de foamete în Coreea de Nord, dar o delegaţie economică a ţării a vizitat China săptămâna aceasta pentru a discuta despre aprovizionarea cu alimente şi probleme comerciale, deoarece focarul de virus Wuhan a perturbat puternic aprovizionarea cu alimente, potrivit Reuters.

Coreea de Nord este o ţară săracă, izolată şi predispusă la crize alimentare. Peste 1,1 milioane de oameni au murit în timpul penuriilor de alimente care au lovit statul comunist după căderea Uniunii Sovietice, în anii 90, potrivit estimărilor sud-coreene.

Oficiali din Coreea de Sud şi Statele Unite au afirmat că dictatorul Kim s-ar putea afla într-o staţiune de coastă pentru a evita expunerea la virusul Wuhan şi au exprimat scepticism cu privire la ştirile care susţineau că dictatorul este în stare vegetativă după o operaţie eşuată la inimă.