Ponta a găsit vinovaţii dacă România pierde portofoliul Politicii Regionale - Băsescu, Blaga şi Iohannis

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

După ce cu doar o zi în urmă premierul Victor Ponta se lăuda că ar fi negociat pentru România „cel mai important portofoliu din Comisia Europeană”, cel al Politicii Regionale, astăzi, după ce site-ul Euractiv a prezentat un document de lucru din care reiese că ţării noastre i-ar reveni portofoliul de Ajutor umanitar, unul secundar în construcţia comisiei, prim-ministrul i-a şi "găsit" pe vinovaţi de acest lucru - Traian Băsescu, Klaus Iohannis şi Vasile Blaga.

"În urma unor negocieri extrem de lungi şi extrem de complicate, în condiţiile în care România nu putea să păstreze Agricultura, pentru ca nicio ţară nu-şi va păstra portofoliul avut anterior, eu am obţinut pentru România cel mai important portofoliu din Comisia Europeană. Am obţinut cel mai bun portofoliu pe care ni l-am putut vreodată dori", a declarat miercuri Victor Ponta, anticipând o victorie contrazisă de Euractiv.

Cum liderii ACL i-au trimis miercuri o scrisoare preşedintelui ales al CE, Jean-Claude Juncker şi liderului PPE, Joseph Daul, în care denunţau faptul că nominalizarea Corinei Creţu s-a făcut prin încălcarea legii şi că desemnarea ilegală făcută de premierul Ponta poate afecta atât credibilitatea CE, cât şi pe cea a lui Juncker, premierul Ponta a pus potenţialul eşec al nominalizării Corinei Creţu pe portofoliul dorit pe seama liderilor opoziţiei.

"Aseară, domnul Băsescu a contestat, liderii opoziţiei au trimis scrisori să nu primim un portofoliu important. Important este să moară capra românească că nu este susţinută de domnul Băsescu, domnul Iohannis sau domnul Blaga", a subliniat Ponta.

Corina Creţu ar putea fi respinsă pentru incompetenţă

"Victor Ponta minte cu neruşinare" susţine Radu Carp, specialist în drept constituţional, comentând declaraţiile premierului.

"Portofoliul respectiv a fost pierdut înainte ca orice scrisoare să fi fost trimisă la Bruxelles. Asta arată slaba capacitate de negociere a României în cadrul Comisiei Europene. Şi mai arată ceva. Cu un candidat slab nu poţi să negociezi. Oricât de buni ar fi negociatorii, cu Corina Creţu nu s-a putut negocia nimic, dintr-un motiv foarte simplu: dânsa nu este competentă pe un domeniu anume. Dacian Cioloş era compentent pe agricultură, avea un CV solid în spate, a obţinut sorijinul Franţei. Leonard Orban avea experienţă în afacerile europene. Doamna Corina Creţu este specialistă în toate şi, în egală măsură în nimic. E foarte posibil ca doamna Creţu să fie respinsă de comisia de specialitate din PE. S-ar putea ca nici măcar să nu fie audiată. Atunci când un candidat este foarte slab, comisiile din PE îi trimit semnale informale preşedintelui CE pentru ca acesta să opereze rapid o modificare şi să trimită o altă persoană. Eu cred că doamna Corina Creţu nu are şansă la niciun portofoliu", a declarat Radu Carp, potrivit Realitatea Tv.

La rândul său, jurnalistul Mircea Marian, explică şi el că Juncker va trebui să se ducă în faţa Parlamentului European cu o echipă de comisari care să nu rişte să-i compromită voltul pentru întregul Executiv, ceea ce ar fi un adevărat dezastru. Chit că Junkers şi-a luat angajamentul să includă în componenţa viitoarei comisii cel puţin nouă femei (lucru pe care mizează Ponta), nu e obligatoriu ca una dintre acestea să fie Corina Creţu, care nu are experienţă în domeniul dezvoltării regionale. Aceasta a activat în perioada 2009-2014 în comisia de dezvoltare – diferită de cea de dezvoltare regională – care se ocupa, printre altele exact de ajutoarele umanitare şi intervenţii la dezastre. În consecinţă, chiar dacă Juncker riscă şi îşi asumă propunerea României, momentul decisiv va fi la audierea Corinei Creţu în comisiile Parlamentului European.

"Ponta pare ca şi-a mai trecut o prostie la activ. Dintr-un joc făcut în interes de partid, adică să-şi pună omul lui şi al partidului în Comisia Europeană, a pierdut şansa unui portofoliu important. Păi, scuzaţi-mă, ce portofoliu greu poţi obţine cu un om care n-are vreo experienţă relevantă pe un domeniu important? Cioloş era bun pe agricultură şi a luat agricultura în 2009. Bine, de mâine vom auzi de la propaganda pontista cât de important e să te ocupi de ajutoarele umanitare pentru Africa. Partidul-stat nu doar că vrea să ia toţi primarii din România, dar vrea să cucerească şi lumea a treia", a comentat situaţia fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu.

Ordan îi dă şi el replica lui Ponta

"Victor Ponta a minţit din nou cetăţeanul român, anunţând că susţine candidatura lui Dacian Cioloş. Documentele demonstrează că de fapt nu l-a susţinut pe Dacian Cioloş şi că de fapt adevărata susţinere a fost pentru Corina Creţu. De asemenea, se demonstrează limpede faptul că trimiţând şi a doua candidatură, fără nicio solicitare de portofoliu pentru al doilea candidat, practic Victor Ponta nu a reprezentat interesele României, şi anume nevoia ca România să ocupe un portofoliu important", a declarat vicepreşedintele PNL Ludovic Orban, citat de Mediafax.

Liderul liberal a evideţiat că Ponta a fost de acord să renunţe atât la portofoliul Agriculturii, cât şi la cel al Dezvoltării regionale, poziţii care ar fi putut fi ocupate de Dacian Cioloş, pentru a favoriza numirea Corinei Creţu.

"Propunând-o pe Corina Creţu fără nicio propunere legată de un portofoliu a arătat că îi este indiferent ce portofoliu va primi Corina Creţu în cazul în care ea va fi persoana desemnată (...) A fost pur şi simplu o abandonare a intereselor României în acest proces de negociere pentru obţinerea unui portofoliu important", a afirmat Orban.

"Să nu mai spunem că a şi minţit opinia publică, când se ştie foarte clar că desemnarea comisarului se face de către fiecare ţară membră a UE, în schimb repartizarea portofoliilor o face preşedintele desemnat al Comisiei Europene. Nu avea Victor Ponta cum să anunţe obţinerea portofoliului Dezvoltării regionale atât timp cât nici măcar nu avusese loc întâlnirea între preşedintele Comisiei Europene, domnul Juncker, şi reprezentantul României care este candidat pentru comisar european", a concluzionat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne