Ponta, Antonescu şi scandalul din jurul TVR

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a venit în sfârşit, miercuri, cu o explicaţie pentru decizia PSD de a părăsi Parlamentul pentru a nu vota propunerea PNL pentru şefia TVR şi anume că liberalul Crin Antonescu avea un anumit angajament faţă de Rareş Bogdan şi Cozmin Guşă, cărora le promisese că "o să aveţi TVR dacă nu mai aveţi şi Realitatea".

"În cadrul USL a fost sincopa privind numirea de către Parlament a unui nou şef la TVR. Criza s-a amplificat de la TVR. (...) Cel mai tensionat moment a fost aseară (marţi seară - n.r.), eu eram la depunerea jurământului de către domnul Ştirbu, după care am aflat cu toţii că nu s-a votat... Domnul Antonescu a privit propunerea ca pe o chestie extrem de personală", a declarat premierul Ponta.

Liderul PSD a evidenţiat faptul că Antonescu îşi luase un anumit angajament faţă de Rareş Bogdan şi Cozmin Guşă, acesta fiind de fapt motivul pentru care a luat "extrem de personal" faptul că Parlamentul nu l-a votat pe Rareş Bogdan la şefia TVR.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a precizat, miercuri, la B1Tv, că nu are nicio legătură cu Cozmin Guşă sau cu Rareş Bogdan, fiind vorba despre "o impresie total greşită" a lui Ponta.

"E total deplasat (…) E o impresie total greşită a domnului Ponta. Nu am nicio legătură nici cu Cozmin Guşă şi nici cu Rareş Bogdan. E pur si simplu un jurnalist pe care l-am propus, susţinut de Victor Ponta, până în ziua votului", a explicat Antonescu.

Premierul a reiterat faptul că cea mai bună soluţie este de a da o Ordonanţă de Urgenţă, pentru ca TVR să continue să funcţioneze.

"Din punctul meu de vedere, nu puteam să lăsăm, la TVR nu mai e nimeni şef, se închide săptămâna viitoare, se pune lacătul pe uşă, pleacă toată lumea acasă. Prin Ordonanţa de Urgenţă nu am luat dreptul Parlamentului de a numi, am spus că Parlamentul se întruneşte vineri, se votează noul preşedinte director general, în regulă. Dacă nu e cvorum, atunci Birourile Permanente reunite pot desemna temporar pe 60 de zile o conducere. O să avem vineri ori în plen, ori în Birourile Permanente, desemnată o conducere şi TVR va continua să funcţioneze", a adăugat acesta.

Realizatorul TV Rareş Bogdan a fost propus de liberali pentru poziţia de preşedinte director general interimar al TVR, însă când s-a votat în cele două Camere ale Parlamentului, nu s-a întrunit numărul de voturi necesare pentru a fi validat în funcţie pentru că cei de la PSD au plecat din sală. Acesta a anunţat că îşi retrage candidatura.

Postul vacant este posibil să fie ocupat vineri, când Parlamentul se va reuni, de la ora 12.00, în şedinţă de plen, pentru a vota conducerea TVR.

Liderii USL s-au întrunit miercuri la sediul PNL pentru a discuta pe marginea acestui subiect controversat. După şedinţă, Crin Antonescu a declarat că boicotul PSD la votul din plen se datorează faptului că Victor Ponta "a pierdut controlul", adăugând că acesta nu a ştiut despre acest boicot.

"Situaţia de la televiziune a apărut în urma fugii de ieri din Parlament a grupurilor PSD. O situaţie generată de o decizie politică pe care nu am înţeles-o şi pe care nici premierul nu a putut să o explice, spunând că nu a generat-o domnia sa, că nu... A pierdut controlul, ca să spun aşa. Mi-am exprimat convingerea şi speranţa că e o situaţie temporară, pentru că e reconfortant să ştii că aliatul tău are control asupra propriului partid şi l-am îmbărbătat în sensul acesta, l-am încurajat. Am spus că e o situaţie care se poate repara printr-o convocare din nou a plenului celor două Camere în ziua de vineri în care să rezolvăm această chestiune a televiziunii", a declarat Antonescu.