Ponta nu e singur: Xi Jinping a plagiat şi el

Xi Jinping, primul lider comunist intelectual, cu grad de doctor, are probleme cu doctoratul său.

Autorul Joe Chung din Hong Kong susţine că numeroase paragrafe din lucrarea de doctorat a lui Xi Jinping, pe care a luat-o la Universitatea Xinghua în 2001, sunt copiate.

Intelectualii au speculat validitatea tezei lui Xi Jinping de mai mulţi ani, dar acum se pare că Chung are şi dovezile, conform unui raport al publicaţiei Asia Sentinel.

Conform biografiei sale, Xi Jinping a studiat chimia la Universitatea Xinghua din 1975 în 1979. Din 1998 până în 2002 a studiat teoria marxistă şi educaţie ideologică în programul de la Şcoala de Ştiinţe Umaniste şi Sociale Xinghua, de unde a graduat cu titlul de Doctor în drept. În acelaşi timp el deţinea postul de Secretar adjunct al Comitetului Partid din provinciile Fujian şi Zhejiang.

Dizertaţia sa, intitulată “O tentativă de studiu al dezvoltării pieţei în China rurală” publicată de Editura Poporului, conţine multe similarităţi - ba chiar bucăţi copiate cuvânt cu cuvânt - din alte lucrări. De exemplu, chiar de la început, în prima pagină din prefaţă există un paragraf copiat, fără atribuire, sursa acestuia fiind Declaraţia Comitetului Central al Partidului Comunist despre probleme majore în agricultură şi probleme rurale, publicată în octombrie 1998.

Teza lui Xi Jinping este ciudat de asemănătoare şi cu alte "opere" ale gândirii marxiste, de exemplu “Operarea şi dezvoltarea economiei chineze" , publicată în 1995 de Academia Chineză de Ştiinţe Sociale, conform articolului din Asia Sentinel.

Alte acuzaţii afirmă că Liu Huiyu, o subordonată al lui Xi Jinping, avea drept sarcină scrierea dizertaţiei acestuia. Raportul Asia Sentinel punctează multe similarităţi şi chiar bucăţi luate cu copy paste din lucrarea lui Liu “Globalizarea şi dezvoltarea agricolă a Chinei”, scrisă în 2001, înaintea tezei lui Xi, dar publicată la un an după aceasta.

După publicarea tezei, cariera lui Liu a marcat o ascensiune rapidă. Ea este acum profesor şi decan asociat la Universitatea Jiangxia, provincia Fujian. Contactată de Asia Sentinel pentru clarificări, Liu a refuzat orice comentariu.