Ponta: „Prin exploatarea gazelor de şist devenim independenţi energetic”

Premierul  român Victor Ponta.
Premierul  român Victor Ponta. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Premierul Victor Ponta crede că odată ce în România vor fi exploatate gazele de şist, ţara noastră va deveni independentă energetic. El a precizat că mesajul venit de la Bruxelles a fost pentru valorificarea acestui segment al resurselor alternative de energie.

Potrivit premierului, Manuel Barroso şi-a motivat deja decizia, argumentând că Statele Unite au obţinut o serie de beneficii prin exploatarea acestui domeniu. Preţurile la energie sunt duble în UE faţă de Statele Unite, la care se adaugă grijile referitoare la dependenţa energetică de gigantul rus Gazprom.

“Preşedintele Manuel Barosso este pentru exploatarea gazelor de şist. Studiile Comisiei Europene au arătat că nu există riscuri de mediu. Europa pierde în acest moment locuri de muncă şi fabrici din cauza preţurilor la gaze, în comparaţie cu Statele Unite ale Americii”, a declarat Victor Ponta la Antena 3.

Premierul crede că prin exploatarea gazelor de şist, facturile vor fi mult mai mici.

“Să fim independenţi energetic, este o mare şansă să nu închidem fabrici şi să facem suportabile facturile. Oamenii şi pensionarii spun pe bună dreptate că facturile sunt mari. Gazul nostru este fie din Marea Neagră, fie din exploatare de gaze de şist, care ne dau această şansă pentru viitorul nostru, să fim independenţi, şi să nu mai depindem de Rusia”, a punctat premierul.

Potrivit unui studiu realizat de administraţia americană pentru informaţie în domeniul energie (EIA), România se plasează pe locul al treilea în UE privind rezervele de gaze de şist, după Polonia şi Franţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie