Poroşenko ar putea institui legea marţială în condiţiile amplificării luptelor în Ucraina

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că guvernul din Kiev ar putea ordona un nou val de mobilizare militară şi institui legea marţială ca răspuns la amplificarea violenţelor în estul Ucrainei.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. (Captură Foto)

Cel puţin trei soldaţi ucraineni au fost ucişi şi şase au fost răniţi în ultimele 24 de ore, a declarat joi Oleksandr Motuzianik, purtător de cuvânt al armatei ucrainene, marcând cele mai fatale încleştări cu rebelii pro-ruşi în lunile recente.

“Rebelii au lansat peste 500 de obuze şi 300 de proiectile asupra poziţiilor noastre”, a declarat Motuzianik reporterilor în Kiev.

“Ultima dată când am fost martori la un foc cu o intensitate similară, şi cu folosirea de arme grele, a fost în urmă cu un an”, a adăugat el.

Conform lui Motuzianik, soldaţii au fost ucişi de-a lungul zonei de demarcare de 30 de km care separă forţele celor două tabere implicate în conflictul separatist.

Rebelii separatişti din Doneţk au raportat, de asemenea, că poziţiile lor au fost bombardate miercuri noaptea.

Mobilizare suplimentară?

Amplificarea luptelor pune în pericol un acord fragil încheiat între Rusia şi Ucraina în februarie 2015. Pe lângă cele mai recente victime, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a declarat că au avut loc numeroase încălcări ale acordului în această săptămână, inclusiv atacuri cu obuze, schimburi de focuri şi deplasări de armament greu.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat joi că guvernul său ar putea răspunde prin instituirea legii marţiale.

“Dacă situaţia degenerează în est şi în Crimeea, nu excludem posibilitatea să fim forţaţi să introducem legea marţială şi să anunţăm o mobilizare suplimentară”, a declarat el.

Kievul a ordonat deja câteva valuri de mobilizări de la începerea conflictului din estul Ucrainei în aprilie 2014.

“Toţi” sunt interesaţi de pace

Eduard Basurin, comandant de rang înalt al rebelilor separatişti, a declarat că forţele sale nu plănuiesc mobilizarea civililor în autoproclamata Republică Populară Doneţk.

“Armata noastră este formată doar pe principiul voluntariatului”, a precizat el.

“Poziţia noastră este una defensivă. Toată lumea este interesată să rezolve conflictul paşnic”, a declarat el pentru agenţia rusă de ştiri Interfax, adăugând că, în cazul în care trupele ucrainene avansează pe linia frontului, atunci şi rebelii vor fi forţaţi să ia măsuri corespunzătoare.

Noile tensiuni dintre Kiev şi Moscova s-au amplificat recent după ce Rusia a acuzat Ucraina că a încercat să pătrundă în secret în peninsula Crimeea, pe care Kremlinul a anexat-o ilegal de la ucraineni, şi să desfăşoare atacuri teroriste. Oficialii ucraineni au negat acuzaţiile.

Luptele din estul Ucrainei s-au soldat până acum cu peste 9.500 de morţi.