Poroşenko: Negocieri de pace trilaterale, inclusiv cu Rusia

Summit-ul regional de la Minsk dintre preşedinţii rus şi ucrainean, la care a  fost reprezentată şi Uniunea Europeană.
Summit-ul regional de la Minsk dintre preşedinţii rus şi ucrainean, la care a fost reprezentată şi Uniunea Europeană. (youtube.com)

O nouă rundă de negocieri de pace trilaterale menite să încheie războiul din estul Ucrainei va avea loc în Minsk pe 9 decembrie, a anunţat, sâmbătă, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, relatează Kiev Post.

Delegaţii diplomatice ucrainene, ruse şi reprezentanţi internaţionali au participat la alte două runde de negocieri în capitala belarusă, pe parcursul lunii septembrie. Acordurile de pace, cunoscute drept protocolul de la Minsk, au fost încălcate de către Rusia şi de forţele pro-Kremlin din regiunile estice Doneţk şi Lugansk.

Preşedintele ucrainean se aşteaptă ca noile discuţii să urmărească implementarea protocolului de la Minsk, inclusiv încetarea permanentă a focului.

Petro Poroşenko a anunţat că pe 9 decembrie, ziua negocierilor, va fi un armistiţiu de 24 de ore pentru a testa dacă starea de beligeranţă poate fi cu adevărat oprită. Pe 6 decembrie, preşedintele a menţionat că este ”optimist într-o proporţie moderată” în privinţa posibilităţii de a încheia conflictul pe 9 decembrie.

”Obiectivul Ucrainei este să stabilească programul pentru implementarea protocolului de la Minsk”, a notat Interfax Ucraina, citându-l pe Poroşenko.

Acest efort de a încheia conflictul militar, care durează de opt luni, dintre forţele pro-Kremlin şi guvernul ucrainean survine după o serie de armistiţii eşuate.

Reprezentanţii Ucrainei, ai Rusiei, şi ai celor două republici separatiste auto-proclamate au convenit asupra unui armistiţiu în regiunea Lugansk începând cu 5 decembrie, în timp ce în zona aeroportului Doneţk s-a încercat un acord similar începând din 2 decembrie. Ambele acorduri de pace au eşuat, iar bombardamentele au continuat în ambele teritorii.

Mai mult, insurgenţii au intensificat atacurile asupra aeroportului Doneţk, potrivit Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei (CNSAU). Potrivit autorităţilor ucrainene, luna aceasta au fost omorâte, în zona aeroportului Doneţk, un număr record de forţe speciale ruse.

Pentru Poroşenko, principala condiţie pentru a începe negocierile de pace cu insurgenţii din estul ţării este anularea rezultatelor alegerilor locale pe care separatiştii le-au desfăşurat în teritoriile ocupate pe 2 noiembrie. Acesta sugerează organizarea unor noi alegeri legale, în aceste zone, dar numai după ce acordul de la Minsk începe să funcţioneze.

Chiar înainte ca noile negocieri de la Minsk să fie anunţate, un număr mare de autovehicule blindate ruse au fost văzute intrând în Ucraina. Potrivit CNSAU, aproximativ 120 de vehicule au fost observate în noaptea de 5 decembrie intrând în Ucraina dinspre regiunea Rostov. Printre aceştia se aflau şapte tancuri care s-au deplasat spre oraşul Lugansk, unul din principalele puncte strategice ale forţelor pro-Kremlin.

În ultimele 10 luni de război, incluzând invazia Rusiei în peninsula Crimeea, peste 5.000 de persoane au fost ucise, inclusiv 1.252 de soldaţi ucraineni, potrivit preşedintelui ucrainean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe