Poroşenko suspendă legea marţială în Ucraina. Tensiunile cu Rusia continuă

Petro Poroşenko
Petro Poroşenko (Jim Watson/AFP/Getty Images)

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat suspendarea legii marţiale în regiunile de frontieră ale ţării care a fost impusă luna trecută, după ce Rusia a capturat trei nave ucrainene şi echipajele acestora în Marea Neagră, potrivit RFE/RL.

Decizia a fost luată miercuri în timpul unei întâlniri a cabinetului militar în Kiev.

Poroşenko a declarat că a luat decizia pe baza “unei analize a tuturor componentelor situaţiei securităţii din ţară”.

În 26 noiembrie, Parlamentul ucrainean a susţinut cererea lui Poroşenko de introducere a legii marţiale după ce forţele ruseşti au atacat cele trei nave ucrainene şi au arestat 24 de marinari ucraineni în apropierea Strâmtorii Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov.

Marinarii rămân în continuare în custodia autorităţilor ruse, fiind acuzaţi de trecere ilegală a frontierei Rusiei.

Uniunea Europeană şi SUA au declarat că acţiunile Rusiei au fost ilegale şi i-au cerut să returneze imediat Ucrainei navele şi echipajele acestora.

Incidentul din noiembrie a amplificat şi mai mult conflictul dintre foştii vecinii sovietici, conflict izbucnit în 2014 după ce Rusia a ocupat şi anexat peninsula ucraineană Crimeea şi a decis să îi susţină pe separatiştii din estul Ucrainei care luptă cu forţele militare ale Kievului.

Acest conflict armat din estul Ucrainei a provocat până acum moartea a peste 10.300 de persoane. Curtea Penală Internaţională a decis în noiembrie 2016 că este vorba de un “conflict armat internaţional între Ucraina şi Federaţia Rusă”.

Legea marţială a fost impusă pentru 30 de zile în 10 regiuni ale Ucrainei, inclusiv în zonele controlate de separatiştii pro-ruşi.

În ciuda ridicării legii marţiale, tensiunile dintre Rusia şi Ucraina rămân la un nivel ridicat. Oficiali de top ruşi, inclusiv ministrul de Externe, Serghei Lavrov, au afirmat că guvernul din Kiev pregăteşte o “provocare” în regiunea de frontieră.

Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat în 24 decembrie că Rusia este îngrijorată de faptul că Ucraina ar putea “trece la acţiuni de luptă pe scară largă în următoarele câteva zile” sau ar putea pune la cale o provocare prin utilizarea “agenţilor chimici”.

La rândul său, Kievul a susţinut că Rusia îşi comasează forţele militare de-a lungul frontierei comune dintre cele două naţiuni, în Crimeea şi în regiunea Mării Negre.

Cu ocazia unui eveniment militar în Kiev, Poroşenko a afirmat în 1 decembrie că Rusia a desfăşurat peste “80.000 de soldaţi, 1.400 piese de artilerie şi lansatoare de rachete, 900 de tancuri, 2.300 de vehicule blindate de luptă, 500 de avioane şi 300 de elicoptere” în apropierea frontierei.

De asemenea, în timpul întâlnirii de miercuri a Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare, liderul ucrainean a precizat că “Ucraina nu va renunţa niciodată să folosească porturile sale din Marea Azov, inclusiv de către nave militare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe