Poroşenko susţine că 80.000 de soldaţi ruşi se află în prezent pe teritoriul Ucrainei

Petro Poroşenko
Petro Poroşenko (Jim Watson/AFP/Getty Images)

Rusia staţionează deja 80.000 de soldaţi şi 900 de tancuri în interiorul Ucrainei, ceea ce amplifică temerile privind izbucnirea unui conflict major în Europa continentală, potrivit preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, citat de Express.co.uk.

Liderul ucrainean a lansat sâmbătă avertismentul şocant pe Twitter, afirmând că guvernul rus încearcă să anuleze independenţa Ucrainei. Remarcile au fost făcute după ce forţele maritime ruseşti au capturat 3 nave ucrainene şi echipajele acestora după o altercaţie în Strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov.

În postările pe Twitter, Poroşenko a susţinut că este o comasare substanţială de forţe ruseşti în regiunile Crimeea şi Donbas, în sudul şi, respectiv, estul Ucrainei.

Preşedintele ucrainean a precizat că în prezent există aproximativ 80.000 de soldaţi ruşi, 900 de tancuri şi 2.300 de vehicule blindate ruseşti în interiorul teritoriului suveran al Ucrainei.

Poroşenko a adăugat că aceste forţe sunt susţinute de 1.400 de piese de artilerie şi sisteme de rachete, 500 de avioane şi 300 de elicoptere.

Anterior, liderul ucrainean a declarat că dispune de dovezi că Rusia plănuieşte o invazie terestră în Ucraina.

În 25 noiembrie, forţele ruseşti au capturat trei nave ucrainene care treceau pe lângă Crimeea prin Strâmtoarea Kerci. În timpul incidentului, ruşii au deschis focul şi câţiva marinari ucraineni au fost răniţi.

Cel puţin 12 marinari ucraineni sunt în aşteptarea procesului pentru presupusa încălcare a graniţei ruseşti şi vor rămâne în custodia autorităţilor timp de două luni.

Ca răspuns, Poroşenko a declarat legea marţială pentru 30 de zile în 10 regiuni ucrainene care se învecinează cu Rusia. În plus, Kievul a anunţat vineri, 30 noiembrie, că restricţionează accesul bărbaţilor ruşi cu vârste cuprinse între 16 şi 60 de ani pe teritoriul ţării.

Discutând cu reporterii la summitul G20 din Argentina despre conflictul ruso-ucrainean, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat: “Autorităţile ucrainene nu au niciun interes să soluţioneze conflictul, în special prin mijloace paşnice. Cât timp rămân la putere, războiul va continua”.

Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea în martie 2014 după ce manifestanţii pro-UE l-au alungat de la putere pe fostul preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici. O lună mai târziu, în estul Ucrainei a izbucnit un război între separatiştii susţinuţi de Rusia şi forţele guvernamentale ale Kievului, conflict în care au murit peste 10.300 de persoane până în prezent.