Poroşenko susţine că Ucraina a implementat acordurile de la Minsk

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat luni că ţara sa a implementat în întregime prevederile acordurilor de la Minsk, a raportat agenţia de ştiri RBC.
Preşedintele ucrainean Petro Poroshenko în Kiev
Preşedintele ucrainean Petro Poroshenko în Kiev (SERGEI SUPINSKY/AFP/Getty Images)

Partea ucraineană a îndeplinit 95% din obligaţiile politice şi 100% din cerinţele pentru securitate prevăzute în acorduri, a declarat Poroşenko la o conferinţă de presă după discuţiile cu premierul canadian Justin Trudeau.

Sancţiunile împotriva Rusiei au fost prelungite în această lună de către liderii UE până în ianuarie 2017 în condiţiile în care Moscova ar fi eşuat să se conformeze cu termenii acordurilor.

Autorităţile de la Kremlin susţin însă că Ucraina încalcă acordurile.

“Este evident pentru toată lumea că, de fapt, Kievul nu doreşte şi nu va implementa acordurile de la Minsk”, a declarat luna trecută într-un interviu televizat Serghei Ivanov, şeful administraţiei preşedintelui Vladimir Putin.

Săptămâna trecută, Putin a avut discuţii telefonice cu preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel, în care a insistat că guvernul din Kiev amplifică de fapt conflictul din sud-estul Ucrainei prin desfăşurarea de operaţiuni militare provocatoare.

În timpul recentului Forum Economic Internaţional din St. Petersburg, preşedintele rus a susţinut că Ucraina a eşuat să modifice Constituţia şi să ofere un statut special celor două republici autoproclamate Doneţk şi Lugansk - unul dintre cele mai cruciale elemente ale acordurilor.

Armata ucraineană a susţinut că separatiştii sunt cei care încalcă acordul de încetare a focului.

Reprezentanţii Ministerului rus de Externe şi preşedintele Radei ucrainene, Andrei Parubi, au făcut schimb de acuzaţii săptămâna trecută, învinuindu-se reciproc de amplificarea operaţiunilor militare în Donbas.

După izbucnirea conflictului între forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei în aprilie 2014, Kievul a acuzat în repetate rânduri Moscova de susţinere a separatiştilor pro-ruşi. Kremlinul a negat aceste acuzaţii.

Peste 9.000 de civili şi luptători au murit în timpul luptelor din estul Ucrainei.