Poroşenko: Ucraina este “pregătită pentru un război deplin”

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko (SERGEI SUPINSKY/AFP/Getty Images)

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a susţinut că ţara sa este “pregătită pentru un război deplin” în contextul în care luptele au continuat duminică în fortăreaţa rebelă Doneţk din estul Ucrainei.

După o săptămână în care Kievul a declarat că mai multe convoaie militare nemarcate au trecut graniţa rusă pentru a întări poziţiile rebele din estul Ucrainei, Poroşenko şi-a intensificat retorica, avertizând că nu îi este frică de un război cu trupele ruseşti.

“Suntem pregătiţi pentru un scenariu al unui război deplin… Nu dorim război, dorim pace şi luptăm pentru valorile europene. Ucraina a pus în aplicare tot ceea ce s-a anunţat referitor la acordul de pace, dar noi suntem gata de compromisuri şi credem că nu se poate soluţiona conflictul pe cale militară. Rusia, dimpotrivă, promite un lucru şi face exact contrariul a doua zi'”, a declarat preşedintele ucrainean într-un interviu cu ziarul german Bild.

Poroşenko a declarat că ţara sa este mai bine pregătită acum pentru a înfrunta o presupusă ofensivă rebelă. “Armata noastră se află acum într-o situaţie mai bună decât a fost în urmă cu 5 luni şi suntem susţinuţi de întreaga lume.”

“Mai mult decât orice noi dorim pace, dar trebuie pe moment să înfruntăm cel mai dur scenariu”, a adăugat liderul ucrainean.

În cursul celor şapte luni de lupte în estul Ucrainei au murit peste 4.100 de oameni, conform cifrelor oferite de Organizaţia Naţiunilor Unite.

Cele mai recente ciocniri militare au loc în mijlocul unui acord de încetare a focului care a dus la o oprire la conflictului de-a lungul unei mari părţi a frontului de luptă dar nu a oprit bombardamentele regulate asupra unor puncte strategice.

ONU a declarat că existe mari temeri pentru o întoarcere la un război deplin, ţinând cont de aparenta intensificare a forţelor militare din regiunea estică ucraineană.

Fiind într-o vizită în Bratislava, Poroşenko a spus duminică reporterilor că acest conflict s-ar putea încheia în două săptămâni dacă planul de pace semnat în Minsk în luna septembrie ar fi implementat cu adevărat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe