Portavion al armatei chineze “pătrunde în zona de apărare a Taiwanului”

Taiwanul susţine că un portavion chinez a pătruns în “zona sa de identificare şi apărare”. Armata taiwaneză a monitorizat nava chineză, care se întorcea în China dintr-o călătorie în Hong Kong.
Avioane de luptă chineze J-15 aflate pe puntea portavionului Liaoning în Marea Bohai.
Avioane de luptă chineze J-15 aflate pe puntea portavionului Liaoning în Marea Bohai. (STR/AFP/Getty Images)

Ministerul taiwanez al Apărării Naţionale a precizat într-o declaraţie publicată miercuri că portavionul chinez de 60.000 de tone a pătruns în zona sa de identificare şi apărare (ADIZ) la ora locală 2:40 a.m. şi a schimbat direcţia înspre nord trecând prin partea vestică a Strâmtorii Taiwanului – partea chineză a strâmtorii.

Ministerul a declarat că monitorizează situaţia, precizând că nu a fost înregistrat nimic neobişnuit şi că cetăţenii Taiwanului nu ar trebui să fie alarmaţi.

Portavionul chinez Liaoning este capabil să navigheze cu o viteză maximă de 37 km pe oră şi să transporte 36 avioane de luptă.

Nava a sosit la sfârşitul săptămânii trecute în Hong Kong, o regiune administrativă specială a Chinei, pentru evenimente organizate cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a predării fostei colonii britanice sub controlul regimul comunist chinez. Portavionul construit în perioada sovietică a rămas în portul Hong Kong până în amiaza zilei de marţi, când a părăsit oraşul.

Este pentru a patra oară când portavionul Liaoning a navigat în apropierea teritoriului Taiwanului, pe care China îl consideră drept o provincie separatistă.

În 2 iulie, portavionul a navigat prin Strâmtoarea Taiwanului, în timp ce se îndrepta spre Hong Kong, forţând Taiwanul să trimită câteva avioane de luptă pentru a monitoriza nava.

În decembrie 2016, un grup maritim de luptă chinez, care includea portavionul Liaoning, a desfăşurat un exerciţiu cu muniţie reală în apele nord-estice ale Chinei, într-un spectacol de forţă desfăşurat pe fondul amplificării unui război al cuvintelor cu SUA cu privire la Taiwan. „Războiul” a fost declanşat când, la scurt timp după câştigarea alegerilor prezidenţiale, Donald Trump a vorbit la telefon cu preşedinta taiwaneză – o încălcare a protocolului diplomatic –, iar ulterior a dat de înţeles că Washingtonul nu va recunoaşte aşa-zisa politică a "unei Singure Chine", care cere recunoaşterea suveranităţii chineze asupra Taiwanului.

Deşi ulterior şi-a retras comentariile, asigurând Beijingul în privinţa angajamentului administraţiei sale faţă de politica "unei Singure Chine", Trump a continuat o politică de implicare în legăturile militare cu Taiwanul. La sfârşitul lunii iunie, SUA a aprobat vânzarea către Taiwan a unui pachet de arme în valoare de 1,42 miliarde de dolari, lucru care a înfuriat regimul comunist chinez. Acordul include rachete avansate şi torpile, pe lângă suportul tehnic oferit pentru un sistem radar de avertizare timpurie.

În 12 iunie, Panama a rupt legăturile cu Taiwanul în favoarea stabilirii unor relaţii oficiale cu Beijingul, acest lucru făcând ca numărul de ţări care recunosc în mod oficial Taiwanul ca o ţară suverană să ajungă la doar 20.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe