Portavocea Partidului Comunist Chinez îndeamnă la invazia Taiwanului

Soldaţi chinezi mărşăluind în cadrul unei parade militară la baza de  antrenament Zhurihe din regiunea Mongoliei Interioare, 30 iulie 2017
Soldaţi chinezi mărşăluind în cadrul unei parade militară la baza de antrenament Zhurihe din regiunea Mongoliei Interioare, 30 iulie 2017 (STR / AFP / Getty Image)

Editorul şef al publicaţiei Global Times, controlată de regimul chinez, a îndemnat, saptămâna trecută, la reunificarea cu forţa a Taiwanului, spunând că veteranii ar trebui să-i oblige pe tineri să lupte în prima linie.

„Trebuie neapărat să merg pe câmpul de luptă [China-Taiwan]. În calitate de veteran, mă voi alătura armatei când va fi necesar”, a răspuns Hu Xijin, redactor-şef al tabloidului, unui utilizator al reţelelor de social media Weibo.

„Te voi prinde [referindu-se la tânărul utilizator, care era "recalcitrant", n.r.] şi te voi trimite să bombardezi buncărele de pe insulă ca membru al unui comando. Dacă îndrăzneşti să fugi, te voi împuşca din spate”, a adăugat Hu.

China comunistă şi-a intensificat presiunea militară şi politică asupra Taiwanului în ultima perioadă, pe măsură ce situaţia din China a devenit tensionată de problemele generate de pandemia virusului Wuhan. Regimul chinez revendică insula ca fiind parte din teritoriul său, în ciuda faptului că Taiwanul este o ţară independentă, cu guvern propriu, armată, monedă şi constituţie, având un PIB per capita mult mai mare decât al Chinei (de trei ori, la nivelul din 2018), un indice de corupţie mult mai mic şi o adevărată libertate a presei.

În ultimele decenii, autorităţile de la Beijing au încercat să unifice Taiwanul prin soft-power, sub principiul „o ţară, două sisteme” pe care se presupunea că îl respectă în Hong Kong.

Însă pe măsură ce intenţiile Partidului Comunist Chinez de a controla sistemul de guvernământ şi justiţie din Hong Kong au devenit evidente (în 2018), culminând cu iniţiativele legislative ale regimului care au generat şase luni de proteste anti-comuniste în 2019, tot mai puţini analişti au fost convinşi că regimul are într-adevăr intenţia de a respecta principiul "o ţară, două sisteme".

În ultimele luni, Beijing-ul a transmis tot mai frecvent ameninţarea că va unifica Taiwanul cu forţa.

„Să nu credeţi că există vreo strâmtoare [care vă poate proteja de atacul Chinei, n.r.], aveţi o armată [pentru a vă apăra, n.r.], şi că Statele Unite vă sprijină bazându-se pe ‘Taiwan Relations Act’”, a postat săptămâna trecută redactorul şef al Global Times pe reţeaua socială chineză Weibo. „Autorităţile [taiwaneze] ale Partidului Democrat Progresist (PDP) ar trebui să înţeleagă bine”.

Regimul chinez a promis să menţină guvernarea independentă a Hong Kong-ului timp de 50 de ani până în 2047, înainte de a prelua oraşul de la Marea Britanie în 1997. Regimul a susţinut că oraşul va fi condus de locuitorii din Hong Kong, iar guvernul central nu se va amesteca în politica oraşului. Cu toate acestea, autorităţile de la Beijing au elaborat o serie de legi şi reguli pentru a eroda autonomia şi libertăţile oraşului, culminând cu o lege de o aşa-zisă "securitate naţională" - votată de Congresul Partidului Comunist Chinez şi impusă cu forţa centrului financiar. În temeiul acestei legi, regimul chinez arestează în masă activiştii pro-democraţie, acuzându-i de separatism şi subversiune, pentru a genera un val de teroare care să reducă la tăcere vocile independente.

La 30 martie, regimul chinez a impus o schimbare majoră a sistemului electoral din Hong Kong, reducând drastic reprezentarea democratică în oraş, subminând, practic, ultima urmă de democraţie a sistemului electoral din Hong Kong.

Evoluţiile au fost urmărite cu extrem de mult interes în Taiwan, care este acum ţinta principală a ambiţiilor regimului de la Beijing.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii