Posibile discuţii între Trump şi Putin la summitul G20. Kremlinul: întâlnirea nu este confirmată

Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său rus Vladimir Putin
Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său rus Vladimir Putin (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a susţinut că se va întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin în marja summitului G20, în Japonia, în această lună, deşi Kremlinul a precizat că încă nu a primit o confirmare din partea Washingtonului privind potenţiala întâlnire, potrivit RFE/RL.

“Mă voi întâlni cu Putin la G20”, a declarat Trump reporterilor la Casa Albă în cursul zilei de miercuri.

Comentariile sale reprezintă cea mai recentă afirmaţie privind o potenţială întâlnire între cei doi şefi de stat. Luna trecută, Trump a afirmat că se va întâlni cu Putin la acest summit, însă Kremlinul a indicat la vremea respectivă că nu s-a ajuns la niciun acord privind o întâlnire faţă în faţă.

Ultima dată când s-a întâlnit Trump cu Putin a fost în Helsinki în iulie 2018, când cei doi au discutat singuri, fără consilieri de top, timp de aproximativ 2 ore. Întâlnirea fără consilieri americani sau persoane care să ia notiţe a reprezentat o încălcare a politicii tradiţionale şi a fost aspru criticată de opozanţii liderului de la Casa Albă.

Răspunzând la întrebarea unui reporter, Trump a afirmat că “probabil este mai uşor dacă avem persoane în cameră, pentru că voi nu aveţi încredere în nimic”.

Între timp, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a declarat agenţiei de ştiri ruse de stat TASS că, de fapt, “Kremlinul nu a primit nicio confirmare” privind o întâlnire personală între cei doi lideri la summitul G20, care va avea loc în 27-28 iunie în Osaka.

“Nimic nu s-a schimbat în această privinţă. Partea americană nu a iniţiat desfăşurarea unei întâlniri separate”, a adăugat Peskov.

Adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, citat de agenţia de ştiri Interfax, a afirmat că el consideră că Putin şi Trump se vor întâlni în Japonia, deşi încă nu s-a căzut oficial de acord.

Trump a precizat în mai multe rânduri, în mod specific, că urmăreşte să îmbunătăţesacă relaţiile cu Rusia şi Putin.

După summitul din Helsinki, Trump a înfruntat critici dure din partea politicienilor americani – inclusiv unii republicani – care au declarat că el a eşuat să îl tragă la răspundere pe Putin pentru acţiunile Moscovei, precum presupusa interferenţă în alegerile prezidenţiale americane din 2016.