Posibile discuţii între Trump şi Putin la summitul G20. Kremlinul: întâlnirea nu este confirmată

Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său rus Vladimir Putin
Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său rus Vladimir Putin (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a susţinut că se va întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin în marja summitului G20, în Japonia, în această lună, deşi Kremlinul a precizat că încă nu a primit o confirmare din partea Washingtonului privind potenţiala întâlnire, potrivit RFE/RL.

“Mă voi întâlni cu Putin la G20”, a declarat Trump reporterilor la Casa Albă în cursul zilei de miercuri.

Comentariile sale reprezintă cea mai recentă afirmaţie privind o potenţială întâlnire între cei doi şefi de stat. Luna trecută, Trump a afirmat că se va întâlni cu Putin la acest summit, însă Kremlinul a indicat la vremea respectivă că nu s-a ajuns la niciun acord privind o întâlnire faţă în faţă.

Ultima dată când s-a întâlnit Trump cu Putin a fost în Helsinki în iulie 2018, când cei doi au discutat singuri, fără consilieri de top, timp de aproximativ 2 ore. Întâlnirea fără consilieri americani sau persoane care să ia notiţe a reprezentat o încălcare a politicii tradiţionale şi a fost aspru criticată de opozanţii liderului de la Casa Albă.

Răspunzând la întrebarea unui reporter, Trump a afirmat că “probabil este mai uşor dacă avem persoane în cameră, pentru că voi nu aveţi încredere în nimic”.

Între timp, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a declarat agenţiei de ştiri ruse de stat TASS că, de fapt, “Kremlinul nu a primit nicio confirmare” privind o întâlnire personală între cei doi lideri la summitul G20, care va avea loc în 27-28 iunie în Osaka.

“Nimic nu s-a schimbat în această privinţă. Partea americană nu a iniţiat desfăşurarea unei întâlniri separate”, a adăugat Peskov.

Adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, citat de agenţia de ştiri Interfax, a afirmat că el consideră că Putin şi Trump se vor întâlni în Japonia, deşi încă nu s-a căzut oficial de acord.

Trump a precizat în mai multe rânduri, în mod specific, că urmăreşte să îmbunătăţesacă relaţiile cu Rusia şi Putin.

După summitul din Helsinki, Trump a înfruntat critici dure din partea politicienilor americani – inclusiv unii republicani – care au declarat că el a eşuat să îl tragă la răspundere pe Putin pentru acţiunile Moscovei, precum presupusa interferenţă în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe