„Povara vinovăţiei” nu este doar o metaforă

(photos.com)

Faptul de a te simţi vinovat de ceva induce senzaţia de greutate a corpului şi o mai mare dificultate în efectuarea de eforturi fizice. Astfel, a avea „o povară pe conştiinţă” nu este doar o expresie, rezultă dintr-un studiu nord-american, publicat în revista PLOS One şi preluat de Le Figaro.

De aproximativ un deceniu au loc tot felul de experimente surprinzătoare ce vizează 'cunoaşterea încorporată' (embodied cognition), teorie conform căreia funcţiile psihologice ale omului sunt influenţate de starea corporală. De exemplu, a ţine în mână o cană caldă ne face să percepem interlocutorul fictiv ca fiind mai 'cald', iar manipularea unei mingi mici din cauciuc determină o percepere mai feminină a unei fotografii ce prezintă o persoană al cărei sex este incert.

Psihologii Martin Day şi Ramona Bobocel de la Universităţile Princeton (SUA) şi Waterloo (Canada) au iniţiat o serie de experimente menite să verifice dacă teoria menţionată se aplică sentimentului de vinovăţie. Rezultatele par să ateste acest lucru. Cei 153 de voluntari implicaţi în studiu nu cunoşteau, desigur, subiectul studiului la care erau supuşi, fiind informaţi că participă la elaborarea de 'instrumente psihologice'.

Participanţilor li s-a cerut să rememoreze amintiri de comportamente imorale ale lor sau pe care alte persoane le-ar putea avea, cum sunt furtul, minciuna sau înşelarea, acţiuni susceptibile să genereze vinovăţie sau alte sentimente negative.

'Am descoperit că după ce au rememorat amintiri imorale, participanţii aveau tendinţa să se simtă fizic mai apăsaţi ca de obicei, prin comparaţie, de exemplu, cu evocarea unor comportamente morale sau acte imorale ale altora', conchid autorii studiului. Acestea subliniază că această percepţie de greutate a corpului este legată doar de vinovăţie, nu şi de alte sentimente, cum ar fi mândria sau tristeţea.

Vinovăţia este un sentiment care îi interesează foarte tare pe psihologi şi psihiatri, deoarece, după cum amintesc cercetătorii, 'anticiparea sentimentelor de vinovăţie în viitor poate ajuta persoanele să evite participarea la asemenea acţiuni imorale, care le lezează propriul moral'.

Pentru a verifica dacă senzaţia de povară ar putea influenţa comportamente viitoare, psihologii au avut ideea de a le solicita participanţilor din prima serie de teste să-şi evalueze senzaţiile corporale şi intensitatea efortului ce ar urma să fie depus pentru efectuarea diferitelor sarcini altruiste, cum ar fi, de exemplu, ajutorul acordat cuiva în a-şi duce sacoşele acasă. 'Cei care şi-au amintit de comportamentele imorale, acompaniate de senzaţia de povară corporală, percepeau efortul fizic ce ar trebui depus ca fiind mai mare decât pecepeau, în medie, alte persoane', constată Day şi Bobocel.

Potrivit Le Figaro, rezultatele acestui nou studiu sunt absolut coerente cu teoria 'cunoaşterii încorporate'. Totuşi, acesta este un domeniu de cercetare relativ nou, iar cei doi autori ai studiului sunt deja pe cale să elaboreze noi experimente pe marginea 'sentimentului de vinovăţie'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură