Povestea curioasă a arborelui care îşi aparţine [video]

The Tree That Owns Itself
The Tree That Owns Itself (Wikipedia.org)

În oraşul Athens, în districtul Clarke (Georgia, Statele Unite ale Americii), există un stejar alb, cunoscut sub numele de "Arborele care îşi aparţine", deoarece el este proprietarul legal al lui şi al terenului unde îşi are rădăcinile, care măsoară aproximativ 2,4 metri.

Situat la intersecţia dintre South Finley şi Dearing Street din Athens, stejarul are la baza trunchiului o placă comemorativă pe care scrie: „Pentru consideraţia şi marea dragoste pe care o simt pentru acest copac şi dorinţa mare pe care o am să-l protejez pentru totdeauna, îi transfer toată proprietatea lui însuşi şi, de asemenea, cea a întregului teren unde îşi are rădăcinile".

(Wikipedia.org)

Legenda

Legenda spune că autorul acestui text şi, prin urmare, al acestei poveşti curioase, a fost William H. Jackson, care la începutul secolului al XIX-lea a hotărât să facă acest gest din dragostea mare pe care o avea pentru copac. Într-adevăr, un alt nume sub care este cunoscut "Arborele care îşi aparţine" (The Tree That Owns Itself) este Roble Jackson.

Cu toate acestea, arborele original, considerat că ar fi avut între 150 şi 400 de ani, a murit în 1942 după ce s-a rupt din rădăcină, probabil din cauza vremii nefavorabile. Arborele de acum este un copac nou care a crescut din una dintre ghindele sale şi a fost transplantat în acelaşi loc ca predecesorul său. Arborele actual este cunoscut ca "Fiul copacului care îşi aparţine" (Son of The Tree That Owns Itself).

Potrivit legii, este imposibil ca un copac să aibă proprietăţi, deoarece beneficiarul trebuie să aibă calitatea juridică de a primi bunurile oferite. Mai mult, nu a fost încă posibil să se verifice documentul pe care Jackson l-a semnat pentru a-i ceda stejarului dreptul de proprietate asupra sieşi, deşi nu ar avea valabilitate juridică.

Doar o persoană susţine că l-ar fi văzut: autorul anonim al articolului "Tree That Owned Itself", publicat în ziarul Weekly Banner, în anul 1890.

Articolul explică faptul că arborele, situat pe proprietatea colonelului William Henry Jackson, va fi protejat pentru totdeauna. Motivul este destul de simplu: pentru toate amintirile plăcute din copilărie când se juca sub ramurile sale. Prin urmare, colonelul a decis să-i cedeze proprietatea copacului însuşi. Nici până în prezent nu se ştie dacă legenda "Arborelui care îşi aparţine" a apărut ca rezultat al acestui articol sau dacă face parte din folclorul oraşului.

Singura certitudine în toate acestea este că Roble Jackson a rămas nemişcat în acelaşi loc şi este înscris în Registrul Naţional al Locurilor Istorice din 1975. De asemenea, din anul 1988 are protecţie ca monument istoric din Athens constituind unul dintre principalele obiective turistice ale orasului.