Practicanţii Falun Gong din Hong Kong încep să se teamă pentru siguranţa lor, din cauza legii de securitate naţională votată de Partidul Comunist

Practicanţi Falun Gong la o paradă prin Hong Kong 9 decembrie 2018
Practicanţi Falun Gong la o paradă prin Hong Kong 9 decembrie 2018 (Li Yi/The Epoch Times)

Practicanţii Falun Gong din Hong Kong şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la siguranţa personală şi drepturile lor după ce regimul marionetă al oraşului va începe să pună în aplicare legea aşa-numitei securităţi naţionale din China.

Temerile au fost exprimate în timpul unei mese rotunde online găzduită de Comisia americană pentru libertatea religioasă internaţională.

Falun Gong, cunoscută şi sub numele de Falun Dafa, este o practică spirituală cu exerciţii meditative şi învăţături morale bazate pe adevăr, compasiune şi toleranţă. Din iulie 1999, când regimul chinez a lansat o campanie de persecuţie la nivel naţional, practica a fost interzisă şi suprimată violent în China. Mii de persoane au fost aruncate în puşcării, închise în centre de spălare a creierului şi lagăre de muncă, potrivit Centrului de Informaţii Falun Dafa.

Cu toate acestea, disciplina spirituală este practicată liber de milioane de persoane în peste 100 de ţări din întreaga lume, inclusiv Hong Kong.

Deşi teritoriul a revenit sub stăpânirea chineză în 1997, Hong Kong garantează în continuare libertăţi inexistente pe continent, inclusiv libertatea de credinţă.

Cu toate acestea, Congresul Naţional al Poporului - o adunare anuală formală a cadrelor comuniste, cu valoare pur simbolică - a aprobat recent o controversată lege de "securitate naţională" pentru Hong Kong, care va incrimina activităţile considerate subversive, secesioniste, sau considerate intervenţii ale forţelor străine.

Grupurile care monitorizează drepturile civile şi-au exprimat îngrijorarea pentru că definiţiile foarte vagi ale actelor incriminate şi în general forma legii va permite unui regim atât de autoritar precum cel comunist chinez să aresteze persoanele care îşi exprimă păreri critice la adresa Partidului Comunist Chinez, sau care fac parte din grupuri persecutate de Beijing, inclusiv Falun Gong.

Asemenea multor dizidenţi, activişti şi minorităţi religioase, deseori adepţii Falun Gong din China continentală sunt condamnaţi sub acuzaţii precum subversiunea puterii de stat - o lege pe care regimul o foloseşte adesea pentru a-şi reduce la tăcere criticii.

În timpul mesei rotunde organizate pe 9 iunie, Ingrid Wu, purtătoare de cuvânt a Asociaţiei Falun Dafa din Hong Kong, şi-a exprimat îngrijorarea că persecuţia Partidului Comunist la adresa practicanţilor Falun Gong va fi extinsă în Hong Kong, odată ce aşa-zisa lege de "securitate naţională" va intra în vigoare.

Evenimentul a avut loc chiar înainte ca Departamentul de Stat al SUA să îşi publice raportul anual privind libertatea religioasă.

„Ne este teamă că practicanţii Falun Gong din Hong Kong vor fi trataţi aşa cum sunt trataţi practicanţii în China”, a spus Wu într-un interviu telefonic şi „nu vor mai putea exersa liber în Hong Kong şi vor putea fi arestaţi … în orice moment.” Persecuţia ar putea fi extinsă şi asupra altor grupuri religioase din Hong Kong, a adăugat ea.

Wu a menţionat că de când a început persecuţia în China, Beijingul a influenţat „direct sau indirect” activităţile practicanţilor Falun Gong din Hong Kong. De exemplu, cererile de organizare a evenimentelor în zone care aparţin guvernului local al oraşului au fost refuzate continuu, iar practicanţii au fost hărţuiţi în mod repetat de organizaţiile pro-Beijing din 2013.

Cel mai recent, în septembrie anul trecut, o practicantă numită Liao Qiulan a fost agresată de persoane despre care se crede că erau conectate cu regimul comunist. Liao tocmai pleca de la o secţie de poliţie locală unde stabilise detalii pentru o viitoare paradă Falun Gong.

Wu a spus participanţilor la masa rotundă că practicanţii locali se tem că drepturile de adunare paşnică şi protest vor fi refuzate după instituirea legii "securităţii naţionale", deoarece „activităţile care expun crimele Partidului Comunist Chinez asupra practicanţilor din China pot fi, de asemenea, considerate subversiune a puterii de stat", a reamintit ea pentru The Epoch Times.

Wu şi-a exprimat îngrijorarea că practicanţii locali s-ar putea confrunta cu tortura sau recoltarea forţată de organe, aşa cum păţesc cei din China.

Începând cu anii 2000, regimul chinez a început să recolteze cu forţa, sistematic, organe de la prizonierii de conştiinţă, inclusiv practicanţi Falun Gong, pentru a le vinde pe piaţa neagră de organe a Chinei. În martie, un tribunal privat, cu sediul în Londra, a concluzionat că recoltarea forţată de organe se desfăşoară în continuare, în ciuda negărilor repetate ale regimului comunist care a promis că va înceta aprovizionarea de organe de la prizonierii executaţi şi se va baza exclusiv pe un nou sistem de donare voluntară în 2015.

Preşedintele Donald Trump a declarat la sfârşitul lunii mai că Statele Unite vor aplica sancţiuni asupra oficialilor din Hong Kong şi chinezi care erodează autonomia oraşului şi va revoca statutul special acordat oraşului de către Congresul american.