Predoiu consideră statul nevinovat de fuga lui Strutinsky şi Dragomir: Să fi fost demni şi să execute pedeapsa voluntar

Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei
Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei (Screenshot)

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a vorbit joi seara, la Realitatea Plus, despre situaţia mai multor fugari "celebri", condamnaţi la ani grei de închisoare şi dispăruţi înainte sau imediat după ce au primit sentinţele. Printre aceştia se numără şi milionarul Sorin Strutinsky, partener de afaceri şi prieten al fostului primar de Constanţa, Radu Mazăre, precum şi Daniel Dragomir, fost locotenent-colonel SRI, dispărut din ţară fix cu o zi înainte de a fi condamnat la 3 ani şi 10 luni pentru corupţie.

În acest context, ministrul Predoiu le reproşează celor doi „dispăruţi” că nu s-au conformat „voluntar” aplicării pedepsei ce le-a fost dată. Mai mult, în concepţia ministrului Justiţiei, faptul că cei doi infractori au fost identificaţi, anchetaţi, inculpaţi şi condamnaţi arată că „Justiţia şi-a făcut datoria” şi lasă să se înţeleagă că rămâne la „demnitatea” condamnatului să accepte să îşi ispăşească pedeapsa.

„Referitor la cele două persoane menţionate (Sorin Strutinsky şi Daniel Dragomir) au fost condamnate, deci au fost identificate, anchetate, inculpate şi condamnate, deci Justiţia şi-a făcut datoria, cel puţin în cazul celor două persoane. Acum, aplicarea unei pedepse se face prin conformare voluntară, adică, în mod normal cel care a fost în faţa Justiţiei şi a primit o decizie de condamnare ar trebui măcar atâta lucru să facă, să accepte verdictul Justiţiei şi să fie demn, să accepte pedeapsa şi s-o execute”, a spus Cătălin Predoiu la Realitatea Plus.

În afară de cei doi menţionaţi anterior, ministrul Justiţiei a vorbit şi despre alţi fugari, în cazul cărora deja se vorbeşte despre un proces de extrădare, care însă nu doar că este parţial secret fiind în curs, dar este şi destul de amplu, unele ţări chiar refuzând extrădarea condamnatului, cum este Republica Moldova.

Iată ce spune ministrul Predoiu despre unele „personaje” a căror extrădare a fost cerută:

- Avraham Morgenstern - E localizat în America de Sud, în Argentina. Se află în procedură de recurs la Curtea Supremă şi se aşteaptă rezultatul.

- Cristian Riza - S-a făcut cerere de extrădare dar Republica Moldova nu-şi extrădează propriii cetăţeni. România a făcut o cerere de delegare a extrădării în Republica Moldova, dar nu există un asemenea tratat între noi şi Republica Moldova.

- Alina Bica - S-a spus că ar fi în Madrid. Noi oficial nu avem această informaţie, poate că e în Madrid, poate că nu e.

- Puiu Popoviciu - Se află de asemenea într-o procedură de recurs, se aşteaptă rezultatul.

Cu toate acestea, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, se declară „optimist” că, în cele din urmă, fugarii vor fi aduşi în ţară, pentru a-şi ispăşi pedeapsa.

“Sunt optimist, cooperarea interjudiciară îşi face efectul în cele din urmă. Facem tot ce trebuie ca să-i aducem acasă. Au venit numele grele, nume cu dosare complicate, ştiu foarte bine aceste dosare”, a conchis Predoiu, potrivit Realitatea de Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne