Premieră: Comuniştii ucraineni nu ajung în Parlamentul Ucrainei


Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko îşi aruncă buletinul de vot în urna unei secţii de votare din Kiev, în cadrul alegerilor parlamentare din 26 octombrie 2014.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko îşi aruncă buletinul de vot în urna unei secţii de votare din Kiev, în cadrul alegerilor parlamentare din 26 octombrie 2014. (Getty Images)

Partidul Comunist din Ucraina nu a reuşit să ajungă în Parlament pentru prima dată de la proclamarea independenţei statului în 1991, după prăbuşirea Uniunii Sovietice, conform website-ului oficial al Comitetului Central Electoral din Ucraina.

Partidul Comunist a obţinut doar 3,87% dintre voturi, în timp ce ar fi avut nevoie de cel puţin 5% pentru ca membrii săi să poată fi parlamentari.

“Tribunalul Poporului, deasupra lui fiind doar tribunalul Dumnezeului, a pronunţat sentinţa de moarte pentru Partidul Comunist al Ucrainei. Este pentru prima dată în 96 de ani când nu vor exista comunişti în Parlamentul ucrainean. Felicitările mele pentru acest lucru! Ucrainenii au dat o lovitură decisivă celei de-a cincea coloane politice”, a declarat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko în mesajul său transmis la finalul alegerilor.

Alegerile parlamentare din 2014 au fost câştigate de partide pro-Vest: Frontul Popular al actualului premier Arseni Iaţeniuk (22,16%) şi Blocul lui Petro Poroşenko (21,83%).

Restul voturilor au ajuns la alte partide, precum: Partidul Radical al lui Oleh Liaşko (7,45%), partidul primarului oraşului Liov, Andrii Sadovâi (10,98%) şi partidul Batkivşina (“Patria”) al fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko (5,68%).

Ministerul ucrainean al Justiţiei a înregistrat în acest an o plângere pentru a interzice Partidul Comunist al Ucrainei ca urmare a încălcării mai multor legi, printre care şi apelul comuniştilor de a fisura integritatea teritorială şi autoritatea constituţională a Ucrainei. Următoarele audieri în acest caz vor avea loc mâine la Tribunalul Districtual Administrativ din Kiev.