Premieră: Guvernul Orban şi-ar putea angaja răspunderea pe buget în cazul eşecului negocierilor [surse]

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Surse liberale au declarat pentru G4Media.ro că, în cazul eşuării negocierilor cu PSD, ALDE, Pro România şi UDMR, Guvernul premierului Ludovic Orban intenţionează să adopte proiectul de buget prin procedura angajării răspunderii între Crăciun şi Anul nou.

Dacă Guvernul va da curs acestei mişcări, ar fi cea de-a şaptea intenţie de a trece o serie de măsuri sau un proiect de lege semnificativ prin asumarea răspunderii, celelalte şase fiind următoarele: un pachet de acte normative din economie (modificarea legii plafoanelor bugetare); o serie de modificări în domeniul justiţiei; adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi; desfiinţarea Secţiei Speciale pentru anchetarea magistraţilor; amendarea OUG 114 şi abrogarea prevederilor OUG 51.

De asemenea, aceleaşi surse au susţinut că ar fi o premieră angajarea răspunderii pe proiectul de buget, adăugând că Guvernul Orban s-ar afla deja sub presiunea PSD, care forţează în Parlament adoptarea unor legi care pune şi mai mare presiune pe bugetul de stat, cum ar fi eliminarea supraaccidei la carburanţi de la 1 ianuarie 2020, măsură avută în vedere în oferta PNL dar cu aplicare din 2021.

“Foarte probabil să mergem pe varianta angajării răspunderii pe legea bugetului pe anul viitor. Să o facem între Crăciun şi Anul Nou. Şi asta pentru că vor exista tot felul de alianţe conjuncturale pe proiecte locale care ar măcelări bugetul. Toţi vor avea posibilitatea să depună amendamente la proiectul de buget, noi vom prelua ce se va putea. Sigur, există posibilitatea contestării la CCR şi depunerea unei moţiuni de cenzură”, au precizat sursele guvernamentale.

Reamintim, în acest context, că premierul Orban a declarat marţi că este extrem de important ca bugetul de stat şi bugetul asigurărilor de stat pentru 2020 să fie adoptate până la sfârşitul acestui an, în acelaşi timp dând asigurări că proiectul de buget va fi gata până la 15 decembrie la nivelul Ministerului de Finanţe.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne