Premieră pentru Călăraşi - proiecţia filmului „Free China: Curajul de a crede”


Premieră pentru Călăraşi - proiecţia Filmului Free China: ”Curajul de a crede”, 10 decembrie 2013
Premieră pentru Călăraşi - proiecţia Filmului Free China: ”Curajul de a crede”, 10 decembrie 2013 (The Epoch Times)

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, marţi, 10 decembrie 2013, în incinta cinematografului City Mall din oraşul Călăraşi din R. Moldova a avut loc proiecţia privată a filmului „Free China: Curajul de a crede”.

"Cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului am organizat vizionarea acestui film inedit, care descrie situaţia actuală a drepturilor omului în China”, a declarat organizatoarea evenimentului, doamna Tatiana Chiriac.

Având drept co-producător Televiziunea NTD şi World2Be Productions, „Free China - Curajul de a crede” este un nou documentar semnat de Michael Perlman, regizorul filmului documentar „Tibet: Dincolo de frică”.

Povestind întâmplările curajoase ale lui Jennifer Zeng şi Charles Lee, care au fost persecutaţi de către guvernul comunist chinez pentru credinţa lor spirituală într-o practică antică de meditaţie numită Falun Gong, filmul dezvăluie încălcări ale drepturilor omului care încă au loc în zilele noastre în China.

Documentarul examinează condiţiile din închisorile de reeducare chineze, brutalitatea unui stat autoritar împotriva a o sută de milioane de practicanţi Falun Gong şi dăruirea unor persoane de conştiinţă în încercarea de a opri această persecuţie.

Filmul prezintă destinul unei femei din Beijing şi a unui bărbat din New-York.

Mamă şi cetăţean model, Jennifer Zeng a fost închisă datorită credinţei sale. În timp ce suportă torturi fizice şi mentale, ea trebuie să facă o alegere: să nu cedeze şi să se stingă în închisoare sau să-şi renege propria credinţă astfel încât să poată povesti istoria sa întregii lumi.

La celălalt capăt al lumii, Doctor Charles Lee om de afaceri chino-american, a dorit să informeze oamenii de persecuţia împotriva Falun Gong în China. Abia coborât din avion în Guangzhou, el a fost luat pe sus de poliţia chineză şi condamnat la trei ani de reeducare într-un lagăr de muncă.

Filmul aduce în faţa publicului personalităţi marcante ale societăţii civile: David Kilgour, fost secretar de stat canadian (Asia-Pacific), Chris Smith, membru al a Congresului Statelor Unite, preşedinte al Comisiei Executive Congresionale pe probleme referitoare la China şi Ethan Gutmann, autor al volumului „Explorând noua Chină” şi colaborator la publicaţia The Assian Wall Street Journal.

Patria a 1,3 miliarde de persoane, China este astăzi cea de-a doua putere economică mondială. Dată fiind politica sa privind mediul înconjurător, consumul său de resurse naturale, practicile sale de acaparare a vieţii, ceea ce se întâmplă în China poate influenţa în mod semnificativ restul întregii lumi.

Faptul că această ţară, China, trebuie să acţioneze responsabil pe scena mondială, are implicaţii profunde pentru întreaga planetă. China poate să devină o forţă a binelui doar dacă se transformă într-o societate liberă şi deschisă, în care guvernul este responsabil pentru poporul său.

Prin intermediul acestei intense poveşti, „Free China - Curajul de a crede” prezintă publicului acest aspect, şi aduce lumină asupra unei importante schimbări ce se desfăşoară la acest moment înăuntrul şi în afara Chinei, pentru a face posibilă această transformare.

Filmul a fost primit cu căldură de cei care l-au vizionat. După vizionarea filmului, unul dintre spectatori, avocatul Silvia Secui, a mulţumit organizatorilor pentru prezentarea acestui film excepţional.

„Mulţumesc mult! Mi-a plăcut mult acest film. Consider că Ziua Internaţională a Drepturilor Omului este o zi importantă pentru întregul univers”, a exclamat doamna Secui.