Premierul britanic ameninţă că va suspenda legile pentru drepturile omului în lupta antitero

Cu fiecare atentat nou, politicienii cer mai multe drepturi pentru poliţie şi agenţiile de informaţii. În ciuda acestui tipar care este deja prezent de peste 20 de ani, agenţiile de informaţii par tot mai neajutorate în faţa atacurilor. Paradox?
Theresa May
Theresa May (Carl Court/Getty Images)

Ca o măsură dramatică în soluţionarea problemei atacurilor sângeroase din Londra şi Manchester, premierul britanic Theresa May a insistat că este pregătită să retragă Marea Britanie din anumite prevederi cuprinse în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Anunţul privind creşterea drastică a competenţelor poliţiei şi instanţelor în lupta împotriva suspecţilor de terorism a fost făcut cu mai puţin de 36 de ore înainte de deschiderea secţiilor de votare la alegerile generale din Marea Britanie.

“Vom uşura sarcina autorităţilor de a deporta străinii suspectaţi de terorism în propriile ţări”, a declarat aceasta în timpul unui miting desfăşurat de susţinătorii Partidului Conservator în Slough, Berkishire.

“Ar trebui să facem chiar mai mult pentru a restricţiona libertatea şi mişcările suspecţilor de terorism când avem suficiente dovezi că ei reprezintă o ameninţare, dar nu suficiente dovezi pentru a-i aduce în faţa instanţei. Dacă legile pentru drepturile omului stau în calea acestor lucruri, atunci vom modifica aceste legi pentru a ne asigura că putem face lucrurile respective”.

Ea a adăugat: “Dacă joi voi fi aleasă premier, pot să vă spun că această activitate vitală va începe vineri”.

Surse din Partidul Conservator au precizat că Theresa May este hotărâtă să nu permită judecătorilor europeni să împiedice noul guvern să aplice noi stări de asediu, restricţii asupra întâlnirilor teroriştilor cunoscuţi şi limitări ale comunicaţiilor dintre aceştia.

Sursele au negat că acţiunea ar însemna o reîntoarcere la măsurile de control folosite anterior pentru a plasa suspecţii sub o supraveghere strictă, reglementări care au fost diluate sub guvernul de coaliţie.

O posibilă soluţie ar fi ca anumite reglementări care permit modificarea unor legi pentru drepturile omului în conflictele militare, să fie extinse la cazurile de terorism.

May a declarat: “Trebuie să facem mult mai mult pentru a lupta cu ideologia care îi uneşte şi îi motivează pe cei care comit aceste atacuri.

Trebuie să încheiem acorduri internaţionale care să reglementeze spaţiul cibernetic şi să oprim planificarea online a atacurilor teroriste.

Trebuie să eliminăm extremismul din propriile noastre comunităţi, aici în Marea Britanie.

Şi, în lumina schimbărilor şi a ameninţărilor tot mai complexe, trebuie să ne asigurăm că poliţia şi agenţiile de securitate şi informaţii dispun de puterile de care au nevoie”.