Premierul canadian se îndreaptă spre Chongqing, tocmai când şeful poliţiei a dispărut

Şeful poliţiei din unul dintre oraşele mari ale Chinei a dispărut, cu doar câteva zile înainte ca prim-ministrul canadian, Stephen Harper, să viziteze oraşul şi să se întâlnească cu primarul său controversat şi cu secretarul de partid.

Prim-ministrul pare să fi ajuns în Chongqing pe fondul unei crize politice, din moment ce şeful poliţiei, Wang Lijun, a dispărut apărând zvonuri cum că el ar fi cerut azil la Consulatul SUA, din apropiere de Chengdu.

Wang a fost mâna dreaptă a primarului Chongqing şi a intransigentului comunist Bo Xilai, cu care premierul Harper are programat să se întâlnească în ultima etapă a călătoriei sale din China. Wang era omul din faţă a campaniilor publice ale lui Bo de a suprima criminalitatea, campanii controversate din cauza acuzaţiilor că unele persoane erau protejate, în timp ce erau vizaţi adversarii politici.

Cu toate acestea, Chengdu a emis joi un anunţ conform căruia Wang era mutat din funcţia sa de şef de poliţie, sugerând o posibilă ruptură cu Bo.

Potrivit microblog-ului guvernului oraşului Chongqing, Wang "suferea de suprasolicitare şi stres mental deosebit," şi "şi-a luat un fel de concediu medical."

Dar conform jurnalistului Wang Xing de la Southern Metropolis Daily, un oficial al poliţiei din Chengdu a confirmat că Wang a solicitat azil la Ambasada SUA, şi că, după ce a fost arestat, el a fost transportat cu avionul la Beijing. Această postare a fost ştearsă ulterior de pe microblogul lui Wang Xing de pe Sina Weibo.

Bo, fostul ministru al comerţului, a fost retrogradat în Chongqing în anul 2007. Activităţile sale de când a devenit şef de partid în oraş au atras multe controverse.

Atmosfera creată de Bo prin campania anti-mafie intitulată "lovirea întunecatului" a atras din partea unor comentatori comparaţii cu Revoluţia Culturală din China. Aceasta a fost combinată cu mişcarea "cântarea comunistă", în cadrul căreia Bo mobilizează mii de oameni pentru a cânta cântece revoluţionare clasice ("comuniste").

Acestea şi alte afişări ostentative ale simbolismului comunist sunt considerate a fi parte a efortului lui Bo de a fi instalat în Biroul Politic al Comitetul Permanent al Partidului Comunist Chinez, organul suprem de putere în China.

Potrivit unui telegrame americane postate on-line de Wikileaks, lui Bo i-a fost negat rolul la nivel naţional şi poziţia mult dorită de vicepremier, din cauza rolului important jucat în persecuţia partidului comunist împotriva Falun Gong, care a condus la o mulţime de procese internaţionale intentate de victime împotriva lui Bo.