Premierul Cioloş, somat de Greenpeace să nu permită exproprieri abuzive în Gorj

Greenpeace România i-a trimis o scrisoare premierului Dacian Cioloş în care solicită respingerea Hotărârii de Guvern privind exproprierile pentru extinderea carierelor de lignit din judeţul Gorj.
Dacian Cioloş.
Dacian Cioloş. (Epoch Times)

"În acest moment, Complexul Energetic Oltenia aşteaptă o hotărâre de guvern care să aprobe culoarele de expropriere şi sumele pentru despăgubirea familiilor ce urmează a fi expropriate, hotărâre ce se află în curs de aprobare", arată Greenpeace România.

Organizaţia atrage atenţia supra problemelor majore de ordin social, de mediu şi economic pe care le ridică intrarea în vigoare a acestei Hotărâri de Guvern:

Încălcarea dreptului la proprietate

O parte a locuitorilor din zonă nu vor să fie expropriaţi, însă prin declararea statutului de lucrare de utilitate publică, aceştia vor fi expropriaţi forţat. Statutul de cauză de utilitate publică nu trebuie instituit pentru a ocoli un proces just de negociere, ci doar în situaţii complet justificate, aici nefiind cazul.

Greenpeace consideră că mineritul energetic nu îşi mai are locul în rândul cauzelor de utilitate publică în secolul al XXI-lea. În Cehia, de exemplu, ţară care îşi obţine energia în cea mai mare parte din cărbune, exproprierile sunt interzise prin lege iar companiile sunt obligate să negocieze echitabil cu proprietarii de terenuri şi imobile pentru preluarea proprietăţilor.

Se vor defrişa păduri pentru extragerea cărbunelui

Hotărârea de guvern contestată de Greenpeace va permite daune iremediabile pentru mediu. Sutele de hectare propuse pentru expropriere includ şi suprafeţe împădurite, a căror distrugere va avea un impact negativ semnificativ asupra mediului.

În plus, defrişările provocate vor avea ca scop extracţia de cărbune, combustibilul cu cel mai mare aport la efectul de seră, responsabil pentru schimbările climatice. Astfel, prejudiciul adus mediului este unul dublu.

Măsuri neconcurenţiale

În cazul carierei Jilţ Nord, Complexul Energetic Oltenia va primi un ajutor de peste 3,3 milioane de euro, de la bugetul de stat, pentru plata compensaţiilor către localnicii expropriaţi. Nota de fundamentare aferentă hotărârii ignoră impactul asupra mediului concurenţial, nu menţionează ajutorul de stat, iar în privinţa necesităţii avizării de către Consiliul Concurenţei, documentul concluzionează că "Proiectul de hotărâre nu se referă la acest domeniu".

Greenpeace consideră inadmisibilă ignorarea acestor efecte. De asemenea, sprijinul financiar oferit de către stat unei companii contravine normelor europene privind concurenţa, ceea ce va duce la deschiderea unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene.

Lipsa perspectivelor de dezvoltare a zonei nu mai trebuie ignorată

Guvernul trebuie să ofere planuri de redresare pentru zonele miniere, planuri concrete care să stimuleze investiţiile în sectoare noi de activitate, precum şi reconversia forţei de muncă disponibilizate din minerit şi din activităţile conexe.

Este imperios necesară schimbarea caracterului monoindustrial al zonelor carbonifere din România şi înscrierea acestora pe un traiect al dezvoltării multisectoriale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne