Premierul din Kosovo: Cazul din Crimeea şi cel din Kosovo nu pot fi comparate

Hashim Thaci, premierul regiunii Kosovo. (Alex Wong / Getty Images)
P. P.
21.03.2014

Premierul de la Pristina, Hashim Thaci, a avertizat, joi, împotriva comparaţiilor făcute de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin cu privire la procesul de independenţă ce a avut loc în Kosovo şi anexarea forţată a Crimeei de către Rusia, notează Novinite.

„Cazul statului Kosovo şi cel al Republicii ucrainene Crimeea nu se pot compara sub nicio circumstanţă. Nu am schimbat nicio graniţă, noi deja aveam graniţe. De asemenea, Kosovo a fost creat după genocidul comis de către Serbia şi după deportarea a 1 milion de cetăţeni ai Kosovo”, a declarat Thaci.

Avertizarea acestuia a venit la două zile după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a folosit şi de cazul Kosovo pentru a-şi motiva intervenţia militară încheiată cu anexarea Republicii Crimeea.

Anexarea Crimeei de către Rusia a venit în urma unui referendum local, organizat ilegal de „premierul” din Crimeea, cu trupele ruseşti la uşă şi care nu a fost recunoscut de către Occident şi Kiev. Atunci când Rusia a invocat dreptul de a-şi proteja minoritatea de etnie rusă din Crimeea, nu existau dovezi care să arate că aceştia s-ar fi aflat în vreun pericol.

Spre deosebire de Crimeea, Kosovo s-a separat de Serbia în contextul negocierilor de după război, într-o situaţie complet diferită de situaţia din Ucraina, a adăugat Thaci.

Kosovo şi-a declarat independenţa de Serbia în anul 2008, proces recunoscut de către 107 state din 193 membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, dar nu de către Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor